Pozdravili odluku da budu prioritetni za vakcinaciju

NVO “Ugostitelji Crne Gore” pozdravljaju odluku Vlade da zaposleni u sektoru ugostiteljstva i hotelijerstva budu svrstani u prioritetnu grupu za vakcinaciju.

Pozvali su sve članove da, u što kraćem roku, dostave spisak zaposlenih Ministarstvu ekonomskog razvoja putem e-maila prijave@mek.gov.me, kako bi proces vakcinacije počeo što prije.

„Ovo je samo jedan od 12 zahtjeva koje smo prošle srijede dostavili Vladi, a čije usvajanje je nužno ako želimo da imamo uspješnu ljetnju turističku sezonu. Ne odustajemo ni od preostalih 11 zahtjeva i pozivamo Vladu da najkasnije u srijedu započnemo rješavanje zahtjeva, a čije usvajanje rješava krucijalna pitanja koja tište turističku privredu. U suprotnom, kao što smo već ranije najavili, organizovaćemo masovne proteste“, naglašavaju u ovoj NVO.

Napominju da bi neispunjavanje zahtjeva dovelo u pitanje turističku privredu, jer su mnogi hotelijeri i ugostitelji pred bankrotom.

Kako podsjećaju u saopštenju njihovi zahtjevi su bezuslovna isplata subvencija na zarade zaposlenima u sektoru ugostiteljstva, povećanje subvencije za zarade zaposlenih na iznos 250 eura za II kvartal, smanjenje poreskog opterećenja na lična primanja u korist zaposlenih na zarade manje od 500€ u neto iznosu.

Zahtjevi su i bezuslovni moratorijum na kredite ugostiteljskim kompanijama koje to žele do stabilizacije ekonomske i epidemiološke situacije, produženje javnog poziva za subvencionisanje kamata (kod poslovnih banaka i IRFCG ) i za kredite koji su reprogramirani u 2021. godini ili im je u toku 2021. godine produžen grejs period, oslobađanje plaćanja poreza na nepokretnost za ugostiteljske i hotelske objekte za 2020. i 2021.godinu i odlaganje plaćanja obaveza za komunalije (struja, voda, odvoz smeća…) za vrijeme zabrane rada ugostiteljskih objekata.

Traže i subvencije od države za zakup poslovnih prostora i komunalija tokom zabrane rada, moratorijum na kredite zaposlenih u ugostiteljstvu, PDV od sedam odsto na sve ugostiteljske usluge i oslobađanje od plaćanja obaveza za poreze i doprinose na zarada za vrijeme zabrane rada.

Izvor> RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor