Potražnja za kreditima pala i do 50 odsto

Pad tražnje za kreditima u crnogorskim bankama od početka krize izazvane epidemijom virusa korona opao je za 35 odsto, dok su pojedine sistemske banke u našoj zemlji zabilježile pad od preko 50 odsto, saopštila je viceguvernerka Centralna banke Crne Gore (CBCG) Zorica Kalezić.

Kalezić je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) saopštila da su crnogorske banke, u periodu od početka krize 1. marta do 20. jula pravna i fizička lica podržala u iznosu od gotovo 300 miliona eura kredita za 14.000 klijenata.

To je, kaže Kalezić, pad od gotovo 35 odsto u odnosu na prošlu godinu.

„Moramo biti i objektivni da je u istom periodu došlo do izuzetno značajnog pada tražnje za kreditima. Prema anketi koju smo sproveli sa bankama u Crnoj Gori, taj pad tražnje iznosi upravo nekih 35 odsto. Neke sistemske banke su zabilježile pad tražnje za kreditima preko 50 odsto“, rekla je Kalezić.

Pad tražnje se posebno bilježi kad su u pitanju keš krediti, zatim stambeni, kao i krediti za pripremu turističlke sezone.

„Susrijećemo se sa velikim padom tražnje, neizvjesnost je, ljudi ne znaju hoće li imati iste novčane tokove, ali ono za čime banke posežu je restrukturiranje kredita. Banke su u vrlo bliskom kontaktu sa svojim klijentima, prate promjene njihovih novčanih tokova i do sada imamo 75 miliona restrukturiraenih kredita“, kazala je Kalezić.

Crna Gora, kaže ona, nije ostvro u smislu načina na koji različiti pripadnici tržišta reaguju.

„Recimo, u Australiji je došlo do pada kredita za preko 80 odsto u nekim kategorijama, slično je i u Velikoj Britaniji. Ovo je specifična kriza. Mi smo ohrabrili banke da nastave sa kreditiranjem, ali ne na uštrb kvaliteta, jer ne želimo da se desi da završimo sa kontaminiranim bilansima banaka, pošto u tom slučaju proces oporavka traje jako dugo“, istakla je Kalezić.

Govoreći o setu četvrtog seta mjera vrhovne monetarne institucije, Kalezić je rekla da je njihov cilj podrška održavanju likvidnosti i solventnosti prioritetnih sektora koji su najviše pogođeni efektima pandemije kovid-19.

U pitanju su, kako je kazala, sektori turizma i poljoprivrede.

„U okviru jednogodišnjeg moratorijuma koji smo odobrili kao pravo klijenata, a koje će trajati od 31. avgusta ove, do 31. avgusta naredne godine, oni koji se mogu prijaviti su klijenti koji imaju kredite u okviru sektora pružanja usluga smještaja i ishrane, pripreme turističke sezone i poljoprivrede, šumarstva i ribarstva“, rekla je Kalezić.

CBCG je mjerama, kako kaže, nastojala da obezbijedi likvidnost i raspoloživi dohodak, kako fizičkim, tako i pravnim licima.

„Cilj je bio da se fokusiramo na onaj dio pravnih i fizičkih lica, koji su provjerljivo direktno pogođeni efektima Kovida-19, u smislu smanjenja njihovih novčanih tokova, smanjenja zarada i gubitka posla“, rekla je Kalezić.

Podsjeća da je CBCG pozvala banke da što je moguće više podrže kako privredu, tako i fizičkih lica, u cilju izdašnijeg finansiranja, to jest odobravanja kredita.

Izvor: CDM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor