Search
Close this search box.

Potraga za porijeklom pandemije će trajati godinama

Član tima koji pod vodstvom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) vodi istragu u Vuhanu, kineskom gradu u kojem je otkriven koronavirus, rekao je da je iznenađen kompleksnošću zadatka otkrivanja porijekla tog virusa i da će istraživanje trajati godinama.

Dominik Dvajer, mikrobiolog i stručnjak za zarazne bolesti, rekao je da je istraživačka grupa u Vuhanu od kineskih vlasti dobila pristup koji je zatražila kako bi istraživala početke pandemije, prvi put zabilježenog u tom kineskom gradu.

“Svi znaju kako se pandemija razbuktala s tržnice Huanan u Vuhanu, ali je ključno saznati šta se događalo tada i prije toga”, kazao je on.

Porijeklo koronavirusa postalo je visoko politizirano pitanje nakon međunarodnih kritika upućenih Kini zbog nedovoljne transparentnosti u prvim danima epidemije. Peking, s druge strane, zagovara teoriju da je virus možda nastao na nekom drugom mjestu.

Dvajer, australijski stručnjak za HIV koji je sarađivao s SZO-om tokom epidemija SARS-a i ptičje gripe, rekao je da je glavna “zagonetka” koronavirusa u tome što prvi asimptomatski pacijenti nijesu znali da nose virus.

“Naivno je misliti da ćemo doći do nultog zaraženog. Rani slučajevi su zabilježeni u novembru 2019. godine, međutim, najvažnije je ono što se dogodilo nedugo prije toga”, smatra Dvajer.

On dijeli mišljenje Petera Dažaka, zoologa i stručnjaka za životinjske bolesti, člana tima, koji je takođe naglasio da će biti jako teško shvatiti porijeklo koronavirusa.

“Čak i kod SARS-a i ebole imamo neke dobre ideje, ali niko nije siguran. Kod HIV-a ne znamo tačne okolnosti”, rekao je Dažak.

Istražitelji su dosad posjetili bolnice, istraživačke centre i tržnicu s morskom hranom, gdje je zabilježen prvi slučaj, ali njihovi kontakti u Vuhanu ograničeni su na posjete koje su organizovali kineski domaćini.

Dvajer je kazao da je tim završio s obilaskom lokacija i da se priprema predstaviti prve zaključke u što kraćem roku, prije nego krajem iduće sedmice istekne 28-dnevna viza za članove istraživačke grupe, piše Rojters.

Izvor: Rtcg

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor