Search
Close this search box.

Potpisani ugovori sa NVO Pljevalja, Mojkovca i Kolašina u okviru ReLOaD2 inicijative

Ugovori u vrijednosti od oko 45.000 eura za projekte nevladinih organizacija iz klastera „Tara“ koji čine opštine Pljevlja, Mojkovac i Kolašin potpisani su danas, čime zvanično počinju njihove aktivnosti u okviru ReLOaD2 inicijative, saopšteno je iz Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja.

Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja
Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja

Osnovna namjera programa ReLOaD2 je da se održi transparentan, razvojno orijentisan i projektni pristup finansiranju nevladinih organizacija iz budžeta jedinica lokalne samouprave, koji u krajnjem doprinosi ostvarivanju lokalnih prioriteta u skladu sa strategijama razvoja.

Nakon Javnog konkursa koji je bio otvoren od 22. februara do 23. marta ove godine, Komisija je odabrala pet najboljih ideja, u skladu s ciljevima Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD2, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u saradnji s petnaest opština u Crnoj Gori:

NVO „Čarobni prsti“, kroz projekat „Umjetnički aktivizam za održive zajednice“ podiže svijest građana Pljevalja o ličnoj odgovornosti u očuvanju okoline, a naročito mladih građana kroz akcije recikliranja otpada u nove predmete umjetničke i upotrebne vrijednosti.

‘Razvoj pčelarstva na ruralnom području opštine Kolašin’ koji sprovodi kolašinsko „Udruženje pčelara“ nastoji da podstakne što veći broj mladih ljudi da se bavi pčelarstvom predstavljajući im mogućnosti zarade, i to u ruralnim djelovima svoje opštine.

„Udruženi-osnaženi“ nevladine organizacije „Udruženje ekonomista Mojkovac“ podrazumijeva obuke o poslovnim kompetencijama iz različitih oblasti, kako bi poslodavci u Mojkovcu saznali kako mogu unaprijediti poslovanje, a nezaposleni dobili vještine koje će im pomoći da pronađu zaposlenje.

NVU „Živio život – Viva Vita“, čiji će projekat „Ljekovito bilje – Moja šansa“ koristiti potencijal Pljevalja za održivu eksploataciju ljekovitog bilja, osposobiće nezaposlene građanke Pljevalja da pokrenu svoje biznise na bazi komercijalnog korišćenja ljekobilja.

„Mladi kao čuvari kulturnog nasljeđa Mojkovca“, projekat „Udruženja za kreativno djelovanje mladih Vesna“ valorizuje kulturnu ponudu u Mojkovcu istovremeno čuvajući tradiciju i običaje ruralnih krajeva.

Nakon svečanog potpisivanja ugovora u prostorijama Opštine Pljevlja, ReLOaD projektni tim održao je radionicu s detaljnim uputstvima za implementaciju projekata. U ime Opštine Pljevlja prisustvovali su Emina Salihović, sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti i Sanja Đondović, načelnica Službe za društvene djelatnosti, a u ime UNDP-a Dženana Šćekić, Tamara Čirgić i Zerina Ćatović, zaključuje se  u saopštenju sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor