Search
Close this search box.

Posvećeni očuvanju bezbjednosti novinara

Kako je saopšteno iz MKM, Vujović je informisala Ribiero da je u finalnoj fazi reforma seta medijskih zakona, ističući da su komentari Evropske komisije koje su dobili u srijedu uglavnom tehničke prirode.

Vujović je kazala da, u najboljem slučaju, očekuju usvajanje zakona u parlamentu krajem maja.

Poruke koje smo dobili od zvaničnika u Briselu jeste da su zakoni dobro koncipirani, da sadrže sve potrebne elemente EU direktive i da u ovoj fazi ne bi bilo dobro da zakoni pretrpe veće izmjene, jer bi, u slučaju da dođe do krupnijih izmjena trebalo ponovo konsultovati Evropsku komisiju, što bi usporilo proces, za koji je jako bitno da se što prije privede kraju – istakla je Vujović.

Ona je dodala da će medijske zakone, u dogledno vrijeme, svakako uskoro ponovo morati usklađivati sa nedavno usvojenim dokumentima u Evropskom parlamentu – Digital Service Act i European Media Freedom Act.

Vujović je istakla da je bezbjednost novinara visoko na listi prioriteta i da se njome bave kako kroz reformu medijskih zakona, tako i u nedavno usvojenoj Medijskoj strategiji i Akcionom planu.

– Snažno se zalažemo za bezbjednost novinara i slobodu govora, svjesni da ovi ciljevi nikada nisu konačno dostignuti, već zahtijevaju neprekidni rad i angažman, te da proces uvijek može da doživi i regresiju – poručila je Vujović.

Kako je kazala, cilj im je kontinuirano unapreðivanje medijske klime kako bi novinari mogli obavljati svoj posao bez straha i pritisaka, osiguravajući da sloboda izražavanja bude temelj demokratskog društva.

Vujović je navela da je saradnja sa OEBS-om od ključnog značaja za jačanje kapaciteta države u odgovoru na izazove bezbjednosti novinara.

Ona je istakla da je važna nedavna podrška OEBS-a Komisiji za praćenje istraga napada na novinare u razvoju kompleksnog softvera koji će sadržati informacije o svim slučajevima prijetnji i napada na novinare i medijsku imovinu kojima se Komisija bavi. Ovo je najvažniji korak naprijed u digitalizaciji dokumentacije u vezi sa slučajevima nasilja nad novinarima i vitalni podsticaj za rad Komisije – kazala je Vujović.

Navodi se da je Ribiero pitala za stav MKM u vezi Javnog servisa.

Vujović je rekla da sudske presude, koje se moraju poštovati, u vezi prvog i naknadnog izbora generalnog direktora RTCG predstavljaju opterećenje i za javnost i za Savjet RTCG.

Ona je dodala da je nadležno tužilaštvo najavilo da će se odrediti prema svemu što se desilo, u smislu da li su članovi Savjeta počinili krivično djelo neizvršavanja sudske presude ili zloupotrebe službenog položaja.

– Tako da se nadamo da će ova neprijatna situacija biti u dogledno vrijeme riješena. Bez obzira što se dešava, nas je principijelan stav da nije uputno da izmjene zakona automatski znače i smjenu članova upravljačkih tijela nezavisnih institucija, bilo RTCG bilo Agencije za elektronske medije – istakla je Vujović.

Kako je kazala, to je bila važna tema i razgovora sa partnerima iz EU institucija.

Vujović je istakla da je sa ciljem da se dodatno učini otpornim na moguće političke uticaje, predviđeno da će Savjet RTCG imati 11 članova, a da dva nova člana dolaze sa Univerziteta i iz Advokatske komore.

Prema njenim riječima, svim sadašnjim članovima Savjeta mandat ne traje jednako dugo, pa se i tu vidi prostor za unapređenje.

– Ovome ne ide u prilog ponovni izbor istog člana Savjeta prije nekoliko dana, čime se zaista demonstrira nevjerovatna nesenzibilnost na ovo osjetljivo pitanje – navela je Vujović.

Ona je naglasila da im je u najvećem interesu da postoji Javni servis lišen bilo kakve pristrasnosti i političkog uticaja.

– Kako do toga doći, i kada – zaista ostaje pitanje. Možda će odluke tužilastva konačno presjeći ovaj Gordijev čvor – rekla je Vujović.

Ona je, kako se navodi, pohvalila rad kancelarije OEBS-a u Crnoj Gori, i ambasadorke Dominik Vag koji su, prema riječima Vujović, posvećeni partneri MKM u stvaranju povoljnijeg medijskoj ambijenta u Crnoj Gori.

Ribeiro je poručila da Crna Gora u OEBS-u uvijek ima pouzdanog saveznika.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor