Poštovanje mjera ili kompletno zaključavanje CG

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IJZ) Dragan Laušević kazao je da su striktno poštovanje zdravstvenih mjera ili kompletno zaključavanje države dva načina rješavanja složene epidemiološke situacije u Crnoj Gori.

Laušević je u Jutarnjem programu TVCG rekao da se, u cilju pripreme predstojeće turističke sezone, mora posegnuti za jednom od ove dvije alternative.

„Meni se čini da je bliža ova alternativa kompletno zaključavanje na određeno vrijeme, ali ono ne može više da da efekte kao u nekoj ranijoj fazi, a to znači dvije tri nedjelje. Da bismo dosegli one vrijeme koje će nas učiniti konkurentnim na tržištu to mora biti mnogo drastičnije“, rekao je Laušević. 

Cifre neumitne

Upozorava da su cifre neumitne što se tiče obolijevanja i umiranja. Zabrinjava i to što počinjemo da budemo ravnodušni. Tri su, kaže, mogućnosti.

„Jedna je da se pomirimo i da ovo ide svojim tokom. Druga je da se sve ove mjere koje su na snazi primjenjuju kako treba, a treća je ono što se dešava u Češkoj, a to je kompletno zatvaranje države“, rekao je Laušević.

Država je, rekao je, suočena sa dvije situacije. Jedna je porast broja oboljelih i umrlih. Druga je, ako dođe do zatvaranja, potpuni ekonomski slom.

„Treba napraviti odgovarajući balans. Najbolje bi bilo kad bi bio sankcionisan svako ko krši postojeće mjere“, rekao je Laušević. 

Kazao je da više nemamo vremena ako želimo da se pripremimo za ljetnju turističku sezonu.

Opcija i zatvaranje kladionica

„Ako krenemo sada sa jednom od ove dvije opcije, možemo da oborimo obolijevanje. Umiranje nećemo još neko vrijeme, jer i kad zaustavite obolijevanje, zbog kasnijeg efekta, umiranje će se dešavati i dvije, tri sedmice nakon toga. Ali može da se obezbijedi priprema sezone“, rekao je Laušević.

Itekako se, kaže, razmišlja i o zatvaranju kladionica u Crnoj Gori, koje su rizik s epidemiološke tačke gledišta.

Kad su u pitanju škole, kazao je on, rizik je sveden na minimum budući da djeca i nastavno osoblje nose zaštitne maske: „Šta se dešava prije dolaska u školu i nakon toga, to je drugo pitanje“.

I dalje, kaže on, ostaje mogućnost okupljanja jer se djeca, nakon izlaska iz škole počinje družiti bez maske.

„Nema te države na svijetu koja može onemogućiti okupljanje učenika. Jedna od alternativa je da se pređe ponovo na online nastavu. Ali to je sad u nadležnosti Ministarstva prosvjete“, rekao je Laušević.

Prvi kontigent doza pri kraju

Prvi kontigent vakcina koji su dobili je, kaže, pri kraju.

„To znači zdravstveni radnici, štićenici i osoblje domova za stare. Svi koji namjeravaju da se vakcinišu sada ili nikada treba da primijeno sve što možemo da na vakcinaciju dođeno neinficirani“, rekao je Laušević.

Svako ko planira da se vakciniše, savjetuje Laušević, trebalo bi maksimalno poštovati mjere.

„Budimo solidarni, nosimo masku“, rekao je on, piše Portal RTCG.

Izvor: Portal Kolašin

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor