Search
Close this search box.

Porast broja oboljelih dokaz da su mjere loše

Porast oboljelih građana u Podgorici je pokazatelj besmisla koje sa sobom nose mjere kojima se zabranjuje rad ugostiteljskih objekata, poručili su iz NVO Udruženje ugostitelja Podgorice, nezadovoljni novim mjerama u cilju borbe sa pandemijom korona virusa, pišu Dnevne novine.

Oni podsjećaju da je od donošenja prethodnih mjera broj oboljelih porastao, što, kako kažu, sa žaljenjem moraju konstatovati.

“Dakle, krivca za ovakvo stanje ne treba tražiti u preduzećima koja obavljaju ovu djelatnost, već je ta adresa negdje drugo. Nesposobnost da se donesu pravične i održive odluke, selektivnost pri primjeni donešenih, nedostatak administrativnih i drugih kapaciteta da se te odluke sprovedu doveli su do katastrofalnog stanja u kojem se sada nalazimo”, navode iz ovog udruženja.

Smatraju da bi predstavnici izvršne vlasti morali da budu primjer građanima ove države kako se ponašati u situaciji kada Institut za javno zdravlje izvještava o porastu broja oboljelih od virusa.

“Ipak, svjedoci smo skoro svakodnevnih kršenja propisanih mjera od strane nekog od članova Vlade i to je poražavajuće. Kako onda očekivati bilo kakvu disciplinu od običnog građanina, a mislimo da je svima jasno da upravo od discipline građana i pridržavanja propisanih mjera najviše zavisi uspješnost istih! Očigledno je da su neke druge stvari u fokusu izvršne vlasti, pošto izlazak iz krize izazvane pandemijom zasigurno nije. Takođe, smatramo važnim za istaći da zbog zatvaranj a očiju nadležnih ministarstava, pravljenja trulih kompromisa po sistemu malo će ‘oni’, a malo ćemo ‘mi, kršite mjere i ne vršite svoje zakonom propisane nadležnosti, imamo veliki broj javnih okupljanja građana u Nikšiću u koj emu je predizborna kampanja u toku, što će opet dovesti do povećanja broja zaraženih”, poručuju iz NVO Udruženje ugostitelja Podgorice.

Prema njihovim riječima, kada se podvuče crta i u obzir uzmu svi faktori, ugostitelji ne snose ni minimum odgovornosti za situaciju u kojoj se svi nalazimo, a plaćaju najvišu cijenu.

“Tu cijenu plaća svaki preduzetnik, zaposleni, dobavljač i još veliki broj povezanih lica. Preduzeća koja obavljaju ovu djelatnost polako, ali sigurno likvidiraju svoje poslovanje i otpuštaju radnike, zatečeni u vakuum prostoru koji sa sobom nosi ogromnu neizvjesnost i nedostatak nade u bolje sjutra, posebno zato što je ljetnja turistička sezona pred vratima, ali i pod velikim znakom pitanja”, navode ugostitelji.

Ugostitelji pitaju da li su ekonomske mjere za pomoć ugroženim djelatnostima koje su do sada donešene dovoljne, adekvatne i pravične s obzirom na sve okolnosti i da li se ovakvim ponašanjem državnih funkcionera daje doprinos poboljšanju zdravstvene situacije u državi.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor