Search
Close this search box.

Popa: Računajte na podršku EU u borbi za punu društvenu uključenost osoba sa invaliditetom

Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa posjetila je danas Savez slijepih Crne Gore. Predstavnici Saveza upoznali su ambasadorku sa aktivnostima kroz koje Savez pruža podršku osobama s oštećenim vidom kako bi lakše prevazilazili prepreke u svakodnevnom životu i bili jednaki i ravnopravni sa svim građanima Crne Gore.

“Mogu reći da sam impresionirana sa koliko posvećenosti Savez zastupa prava slijepih osoba, i koliko energije ulaže da im olakša pristup informacijama i obrazovanju. Drago mi je da je upravo Savez slijepih nedavno dobio donaciju Evropske unije, vrijednu oko 180,000 eura, za sprovođenje projekta koji će omogućiti bolji pristup socijalnim servisima i olakšati nezavisan život osoba sa invaliditetom,” saopštila je ambasadorka Popa.

Podsjetila je da je prošle jeseni, Delegacija Evropske unije, u saradnji sa Savezom slijepih, objavila knjigu evropskih bajki za djecu na Brajevom pismu.

“Mojom današnjom posjetom Savezu želim da pošaljem jasnu poruku da je puna uključenost osoba sa invaliditetom u sve društvene tokove važna mjera pravde, humanosti i razvoja svakog društva. Crna Gora može da računa na podršku Evropske unije u ostvarenju ovog cilja,” zaključila je ambasadorka.

Izvršni direktor Saveza slijepih Crne Gore Goran Macanović zahvalio se Popi na posjeti i razumijevanju. Macanovic je rekao da se nada da će buduća saradnja biti još plodotvornija.

“Želim da naglasim da smo u prethodnom periodu zajednički realizovali niz veoma značajnih aktivnosti koje doprinose inkluziji osoba s invaliditetom u crnogorskom društvu. Neke od njih su prilagođavanje evropskih bajki na brajevom pismu čime je Delegacija EU iskazala značaj pristupačnosti informacija za osobe s oštećenim vidom. “ kazao je Macanović.

Macanović je ambasadorku Popu upoznao i sa projektima koje finansira Evropska unija a koje trenutno sprovodi Savez slijepih.

“Važno je pomenuti projekat „Jednakošću do dostojanstvenog života OSI u Crnoj Gori”, koji je finansiran od Evropske unije u okviru podrške organizacijama civilnog društva, Instrument civilnog društva 2020 (CSF), a kroz koji ćemo u naredne dvije godine raditi na razvijanju različitih servisa podrške za osobe sa invaliditetom,” zaključio je Macanovic.

Predstavnici Saveza upoznali su ambasadorku Popu sa osnovama pisanja na Brajevom pismu, dok je ambasadorka Savezu uručila donaciju papira za štampu publikacija na ovom specijalnom pismu namijenjenom osobama sa oštećenjem vida.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor