Poljska završila izgradnju zida

Poljski premijer Mateuš Moravjecki će danas posjetiti granični dio na kome je završena izgradnja metalnog zida, godinu dana nakon što su migranti sa Bliskog istoka počeli da preko Bjelorusije ulaze u njegovu zemlju kako bi stigli u Evropsku uniju.

Izgradnja zida (Foto: Beta/AP) Izgradnja zida (Foto: Beta/AP)

Poljske vlasti će sjutra ukinuti vanredno stanje proglašeno u oblasti duž granice koje je do sada sprečavalo novinare, aktiviste za ljudska prava i druge da budu svjedoci krize tih prava.

Najmanje 20 migranata je umrlo u smrznutim šumama i močvarama u toj oblasti.

Poljska je otvarila kapije za milione Ukrajinaca koji bježe od ruske invazije ali je za to vrijeme uveliko gradila zid visok 5,5 metara duž 186 kilometara njene sjeverne granice sa Bjelorusijom kako bi spriječila ulazak migranata sa Bliskog istoka i iz Afrike.

U izvještaju o ljudskim pravima ovog mjeseca (Human Rights Watch) se navodi da Poljska „nezakonito, a ponekad i nasilno, vraća migrante i tražioce azila nazad u Bjelorusiju, gdje se suočavaju sa ozbiljnim zlostavljanjima, uključujući premlaćivanje i silovanje od strane granične straže i drugih bezbjednosnih snaga“.

izvor: CdM
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor