Poljoprivrednici kojima je grad uništio zasade očekuju pomoć

Poljoprivrednici kojima je grad uništio zasade dogovorili su da u četvrtak organizuju zajedničku akciju uklanjanja uništenih proizvoda. Oni su za tada zakazali freziranje njiva, a pomoć u nadoknadi makar uloženog očekuju od Ministarstva poljoprivrede i Opštine Tuzi. Zef Dedvukaj, poljoprivrednik iz Sukuruća, juče je besplatno dijelio lubenicu građanima koja zbog oštećenja ne može na tržište, ali je, kako se prenosi, dobra za konzumiranje.

UNIŠTENI HEKTARI LUBENICE/ DAN
UNIŠTENI HEKTARI LUBENICE/ DAN

Dedvukaj: “Lubenica je zrela, ali nije za tržište. Pokušali smo sa njom na tržište ali je neće niko. Dogovorili smo do četvrtka da sačekamo sa freziranjem da bi narod uzeo koliko najviše može. Kod moje kuće je oko 30 hektara zasada totalno oštećeno, ali ima i u naseljima Lekovići, Dušići, Vranju… To ćemo sve frezirati jer može da se stvori neka bolest, a i narodu smeta miris. Osušiće se, a kad je ovako zatvoreno onda vri. Vidjećemo da li će trebati da prskamo zemlju.“

Dedvukaj je kazao je da ih nakon posjete ministra Vladimira Jokovića niko ništa nije obavijestio.

– Kontaktirali smo sa predsjednikom Opštine ali oni nijesu predvidjeli budžetom ove stvari. Nastojaće da pomogne, bar da se ublaže troškovi. Za nas je i to spas. Ima proizvođača koji su se zadužili da bi počeli posao. Po ralu zemlje troškovi su mi bili najmanje 1.000 eura. Ja sve plaćam, zemlju, radnu snagu, i sve drugo – kazao je Dedvukaj.

Prelja Camaj, poljoprivrednik iz Sukuruć, ostao je bez roda sa jednog hektara lubenice i četiri rala pipuna.

Camaj: “Ništa ne može da se sačuva. Lubenica je već počela da vri. Uložio sam u svako ralo 1.000 eura, a sve je propalo. Lubenica ću da pređem muljačom i da je uništim. Neću štititi zemlju ničim jer ne može doći do nekih bolesti s obzirom na to da je to samo voda. Prijavili smo štetu Opštini, ali još niko nije dolazio. “

Valjeto Junčaj iz Dušića u zasade lubenice uložio je preko 50.000 eura i sve mu je uništeno.

– Sedam hektara mi je bilo pod lubenicom, nijedna ostala nije. Sjutra počinjem da freziram da ne bi uništili životnu sredinu. Dajemo lubenicu ljudima kojima treba za stoku, ali je ima previše. Od januara do sada toliko znoja smo prosuli i preko 50.000 eura sam uložio i sve je uništeno. Zakupio sam i zemlju u Vuksanlekićima i Podhumu i sve uzalud – kaže Junčaj.

Ministar poljoprivrede Vladimir Joković za „Dan“ je kazao da ovaj Vladin resor nikako ne može nadoknaditi kompletnu štetu.

– Učinićemo sve da pokušamo da Vlada nađe rješenje. Budžet ministarstva po tom pitanju je apsolutno nedovoljan. Nemamo kompletne podatke kolika je šteta, jer to će komisije utvrditi. Kad se to utvrdi, onda ćemo razgovarati. Problem je to što poljoprivrednici nijesu osigurali, iako ministarstvo plaća 50 procenata, a Opština 25 odsto, ali nijesu osigurali. I sada smo došli u tešku poziciju i poljoprivrednici i ministarstvo i Vlada – rekao je Joković.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor