Političari da se usaglase oko Sudskog savjeta i Ustavnog suda

Deblokada crnogorskih institucija neophodna je za dalji integracioni proces Crne Gore u EU, ocijenio je politički analitičar Predrag Zenović u emisiji „Dobro jutro Crna Goro“ na TVCG. Dodaje da politički akteri treba da pokažu odgovornost i da se usaglase oko imenovanja članova Sudskog savjeta i Ustavnog suda.

„Blokada institucija je ključna stvar koja se pokazuje kao probem postranzicionog perioda, a signali iz Brisela su takvi da je deblokada institucija  neophdna. Nekoliko institucija pravnog sistema je u blokadi, Ustavni sud je pred potpunom blokadom i postavlja se pitanje zašto politički akteri nisu imali odgovonrosti da nađu saglasnost oko ovakvih imenovanja“, kazao je Zenović.

Dodaje da smo u tranzicionom periodu svjedočili različitim modelima upravljanja, ali da je izostala odgovornost političkih partija.

„Imali smo vladu koalicionog minimuma, pa manjinsku i evo sad se nazire neki novi koncenzus. Nije to ništa čudno, dio je procesa sazrijevanja ali ne vidim odgovornost koju nose političke partije, a koja se odnosi na državne poslove“, navodi Zenović.

Naglašava da je kod svih imenovanja koja predstoje nužan koncenzus.

„Kod drugih imenovanja koncenzus je nužan, i bez njega nije moguće ići dalje. Potrebno je otvoriti unutarparlamentarni dijalog koji prevazilazi politička pitanja. Pitam se kako je moguće da kod svih političih aktera ne postoji odgovornost.  EU očekuje da se dodje do koncenzusa, budući da se bez Ustavnog suda, kompletnog Sudskog savjeta ne može ići dalje. Cijeli dalji proces zavisi od ovih imenovanja“, poručio je Zenović.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor