„Podrška Lejli Kašić, ispitati navode o seksualnom uznemiravanju“

Programska direktorica LGBT Forum Progresa i članica Savjeta RTCG-a Milica Špajak pozvala je menadžment javnog servisa, kao i nadležne institucije sistema da ispitaju navode voditeljke i producentkinje emisije “Dnevnica” koja se emituje na RTCG-u, Lejle Kašić o seksualnom uznemiravanju za koje je optužila regionalnu muziču zvijezdu Ramba Amadeusa. Ona je uputila podršku Kašićki i kazala da će pratiti ishod ovog slučaja.

“Duboko sam zabrinuta zbog novinarke RTCG-a Lejle Kašić, u vezi navoda o seksualnom uznemiravanju tokom snimanja emisije „Dnevnica“ i koristim priliku iskazati solidarnost i podršku njoj i svim onima koji su se suočili sa sličnim iskustvima. Pozivam menadžment RTCG-a, kao i nadležne institucije sistema da ispitaju ove navode i preduzmu sve neophodne korake da bi se zaštitile sve osobe sa iskustvom nasilja u društvu”, navodi se u saopštenju.

Istakla je da je neophodno naglasiti koliko je hrabrosti potrebno da bi se o ovome govorilo kako na ličnom nivou, tako i u širem društvenom kontekstu u kojem nažalost vjera u žrtve seksualnog i drugih oblika uznemiravanja nije praksa.

“Upravo zbog ovog stava prema žrtvama uznemiravanja, dolazi do obeshrabrenja i u najvećem broju slučajeva bira se ćutnja, što dovodi do nastavka ovakvih oblika ponašanja. Zato je neophodno da se uvaže i poštuju glasovi svih onih koji su na bilo koji način diskriminisani i obespravljeni, kao i da se preduzmu adekvatne preventivne, a ne samo reaktivne mjere sprječavanja ovih događaja i oblika ponašanja u budućnosti”, kazala je Špajak.

Kao članica Savjeta RTCG-a, ali i dugogodišnja aktivistkinja za ženska prava, posvećena je, kako kaže, tome da se stvore sigurni, profesionalni i adekvatni radni uslovi za sve zaposlene u RTCG-u.

“Uvjerena sam će se RTCG, kao javni servis, na adekvatan način tretirati i prioritizovati ovo pitanje i da će sprovesti sve mjere koje su potrebne kako bi se zaštitili svi koji su uključeni u rad ove kuće. Na samom kraju, kao žena i članica Savjeta, obavezujem se da ću blisko pratiti ishod ispitivanja predmetnih navoda, kako od strane kuće koju predstavljam, ali i nadležnih institucija i pružiti svu svoju podršku u domenu mojih ovlašćenja kako bi se i ovaj i slični slučajevi adekvatno riješili”, poručila je Špajak.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor