Search
Close this search box.

Pobjeda donosi i psihološku prednost u borbi za titulu

Košarkaši Budućnost Volija večeras (21 h) u ,,Morači“ dočekuju Mornar Barsko zlato, u trećem meču finala plej-ofa Prve A lige Crne Gore

Ono što je nagovijestio u prvom meču, Mornar Barsko zlato je do kraja doveo u drugom duelu i pobjedom, pred svojim navijačima (74:67) protiv Budućnost Volija u finalnoj seriji plej-ofa Prve A lige Crne Gore, dao, možda, neočekivanu dozu neizvjesnosti.

Budućnost je u finale ušla kao favorit, zbog kvaliteta i iskustva tima, ali i takmičarskog ritma, s obzirom na to da su Podgoričani dočekali finale za domaću titulu nakon pet mečeva, tri protiv Partizana, u polufinalu ABA lige, i dva protiv Podgorice, u polufinalu plej-ofa domaće lige. Mornar je, sa druge strane, u finale ušao nakon tri sedmice pauze od posljednje utakmice (protiv SC Derbija u polufinalu domaće lige). Dakle, odmorniji, ali van forme.

A nakon što je Budućnost dobila prvi meč sa Mornarom, u meču u kojem je skoro cijelo vrijeme jurila prednost gostiju, činilo se da izabranici Aleksandra Džikića još uvijek imaju snage da finale riješe u tri meča. Barani su, međutim, mislili drugačije. Da li Mornar može da nastavi u istom ritmu, ili će, pak, Budućnost iskoristiti prednost domaćeg terena i vratiti stvari na pravi kolosjek, pokazaće večerašnji meč u ,,Morači“, koji počinje u 21 čas…

Mora bolja egzekucija ,,viška“

Podatak da je vodila samo u prvoj četvrtini, prvo 13:10, a onda posljednji put na 15:14, dovoljno govori koliko je Budućnost bila daleko od pobjede u Baru, koja bi je dovela na korak od odbrane titule. ,,Plavi“ su uspjeli da u dva navrata skoro anuliraju minus od osam poena, drugi put u posljednjoj četvrtini, kada su prišli na posjed zaostatka (65:63), ali nijesu mogli i do preokreta, odnosno pobjede…

– Defanzivno, u pojedinim situacijama falilo nam je fokusa i nešto više pritiska na lopti, gdje je važno naći balans u toj fazi igre. Ne želimo da im to inicira neka druga rješenja. S druge strane, moramo da uradimo bolji posao u selekciji šuta sa spoljnih pozicija – kaže trener Budućnost Volija Aleksandar Džikić.

Budućnost je u Baru bolje šutirala za dva poena od domaćina (66,7–51,9 odsto), a slabije za tri (25,9–34,3 odsto). Promašila je polovinu slobodnih bacanja (12-6) i imala dvostruko više izgubljenih lopti (12-6)…

– Pravili smo višak na lopti, primoravali ih na jaku pomoć sa prvog dodavanja, ali egzekucija tog ,,viška“ nije bila dovoljno dobra. Po dubini smo im pravili probleme, primoravali na velika pomjeranja u odbrani, ali, ponavljam, egzekucija i selekcija šuta moraju da budu bolje – dodao je Džikić.

Barani u naletu

Trener Mornara Mihailo Pavićević je bio zadovoljan nakon pobjede u drugom meču, jer je njegova ekipa ovoga puta materijalizovala bolju igru tokom većeg dijela meča, i pored toga što Barani imaju kraći roster u odnosu na Podgoričane.

– Za razliku od prve utakmice, u drugoj su igrači sa klupe dali veliki doprinos. U tome je, možda, objašnjenje naše pobjede. Učinak tih igrača je u drugoj utakmici bio jako bitan. Ako tako nastavimo, da svi igrači budu u funkciji i daju svoj doprinos, onda možemo da se nadamo. Mi smo dugo bili bez utakmica, za razliku od Budućnosti, koja je iz punog takmičarskog pogona ušla u finale – kaže Pavićević.

Mornar će večeras u ,,Morači“ pokušati da uradi ono što nije uspio u prvom meču – da pobijedi.

– Mi ćemo se truditi da do kraja odigramo maksimalno fokusirani. Ali, Budućnost, sa svojim kvalitetom, i dalje važi za favorita.

Mornar će u nastavku serije biti oslabljen i neigranjem Strahinje Mićovića, kome je slomljen nos u drugom meču, u nehotičnom duelu sa Markom Jagodićem-Kuridžom.

– To je novi problem, a problemi te vrste nas prate čitavu sezonu. Bićemo osjetno hendikepirani, ali šta je – tu je. Ne možemo da kukamo, ovo je finale. Moramo se opet prekomponovati i tako nadomjestiti njegov izostanak – zaključio je Pavićević

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor