Plužine dobijaju prvu stazu zdravlja

Staza zdravlja biće primjer dobre prakse za ostala zaštićena područja, a njen početak biće u kanjonu rijeke Sušice, u selu Nedajno, na mjestu sa najljepšim vidikovcima, ističe Marija Bakrač

Pogled na selo Nedajno – Foto: Ž.Š.

PLUŽINE –Park prirode „Piva” u partnerstvu sa Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom i Obrazovnim centrom Plužine od maja će početi sa realizacijom projekta „Podizanje svijesti o vrijednostima i značaju zdravlja i zaštićenih područja”. Aktivnosti će trajati pola godine, a jedna od najznačajnijih je izgradnja sportsko-pješačke staze zdravlja u Plužinama. Marija Bakrač iz Parka prirode „Piva” pojasnila je da će na stazi biti postavljeni sadržaji koji će imati efekta na razvoj svijesti kod stanovništva koliko je značajno biti aktivan (odmorište sa klupama i stolom, informativno-edukativne table, klupe, table sa vježbama, table sa podacima o pružaocima turističkih i ugostiteljskih usluga koji se nalaze u blizini staze, info table na Brajevom pismu, klackalice, ljuljaške).

– Staza zdravlja biće prva takva staza u Plužinama i primjer dobre prakse za ostala zaštićena područja. S obzirom na to da je staza posvećena zdravlju, na jedan novi način pokušaćemo da animiramo korisnike da pored same šetnje rade i određene vježbe kako bi i sama aktivnost bila potpunija, a sam korisnik zadovoljniji – navela je Bakrač dodajući da će staza biti prilagođena svima, pa i najmlađima.

Početak staze zdravlja biće u kanjonu rijeke Sušice, u selu Nedajno, na mjestu sa najljepšim vidikovcima. Staza od Nedajnog će ići kroz šumski kompleks Milogora, a oni sa boljom fizičkom kondicijom će koristiti stazu koja ide na vrh Milogore (Ljeljenjak), a za osobe sa slabijom kondicijom staza se spušta kroz kanjon i vraća na početnu lokaciju. Projekat, čija je ukupna vrijednost 9.951 euro, trajaće pola godine, a realizatori su potpisali ugovor o donaciji sa NVO Parkovi Dinarida – Mreža zaštićenih područja Dinarida.

Bakrač naglašava da će nivo saradnje između Parka prirode „Piva” i Obrazovnog centra Plužine biti poboljšan kroz organizaciju radionice za djecu o vrijednostima i značaju prirode i očuvanja zdravlja. Sardanja će biti organizovana i sa Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, koje upravlja posebnim rezervatom „Tivatska solila”, i to kroz prezentacije kružne edukativno-sportske staze zdravlja i organizaciju Bazara i kros takmičenja za djecu Osnovne škole „Branko Brinić” iz Radovića.

B.B.


Predstavljanje gastro ponude Pive
Marija Bakrač kaže da će na planiranom Bazaru i krosu u Tivtu biti prisutni i zaposleni u Parku prirode „Piva“, kao i pružaoci turističkih i ugostiteljskih usluga koji se nalaze u blizini buduće staze zdravlja. Na taj način će ujedno predstaviti i turističku i gastronomsku ponudu svog kraja. Projekat koji će realizovati, kaže Bakrač, pozitivno je ocijenjen na konkursu Programa grantova za zaštićena područja. Program se sprovodi u okviru većeg pod nazivom „Zaštićena područja za prirodu i ljude 2, 2019–2022” koji implementira WWF Adria u partnerstvu sa Parkovima Dinarida – Mrežom zaštićenih područja Dinarida i drugim partnerima iz regiona Dinarskog luka. Program finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju Sida.

Izvor : Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor