Pljevlja već četiri decenije bez novog proizvodnog pogona

“Pljevlja, grad na sjeveru Crne Gore koji raspolaže sa najvećim mogućnostima za razvoj privrednih aktivnosti i raspolaže sa ogromnim rudnim, šumskim, poljoprivrednim i turističkim mogućnostima već četiri decenije nema izgrađen ni jedan novi proizvodni pogon, osim male peletare u Jugoštici, koja građanima Pljevalja obezbjeđuje neophodni pelet za grijanje stanova.

Koliko je poznato u prethodnom periodu na području opštine Pljevlja nije uopšte bilo realizovanih prekograničnih projekata, korišćenja sredstava Evropske banke za razvoj i mnogih grantova Evropskih institucija, koji bi doveli do otvaranja novih proizvodnih pogona u Pljevljima.

Nema ni aktivnosti u okviru Rudnika uglja i Te Pljevlja, da bi se u okviru poslovanja otvorili neki novi poslovi nezavisni od uglja i proizvodnje el.energije.

U okviru Ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja stvorila bi se potreba za izgradnjom krečane, koja bi mogla zaposliti desetine radnika.

I pored značajnih mogućnosti na početku 2022. godine i pored promjene vladajuće strukture u Crnoj Gori, nema nikakvog pomaka, da bi se u Pljevljima realizovala neka nova ekonomska aktivnost. Nema novih projekata od strane nadležnih iz opštine Pljevlja kao i državnih organa, da bi se privukli domaći i strani investitori, koji bi otvorili nove proizvodne pogone i zaustavili iseljavanje iz grada, koje traje u kontinuitetu decenijama unazad.

U Pljevljima je 2020. godine Ekološka organizacija „Eko team“ iz Podgorice organizovala drugi okrugli sto na temu „Platforme za pravednu tranziciju“. U okviru rada, ekonomski konsultant, doktor ekonomskih nauka Zarija Pejović predstavio je učesnicima sastanka „Analizu privrednih djelatnosti sa najvećim potencijalom razvoja u Pljevljima“.

Inicijativa za diversifikaciju ekonomskog razvoja Pljevalja u tom periodu upućena je i Dragici Sekulić, tadašnjoj ministarki ekonomije u Vladi Crne Gore.

Činjenica je da je pravedna tranzicija važna za lokalne zajednice ali se odražava i važna je za nacionalnu ekonomsku, socijalnu, demografsku politiku.

U tom smislu Platforma za pravednu tranziciju predlaže formiranje, razvoj, reproduktivnost, proizvodnju, cementre i prerade. “

Izvor:pvinformer.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor