Pljevlja: Desetak zaposlenih će kući uz otpremninu

Kadrovskim planom Opštine Pljevlja predviđeno smanjenje broja radnika za pet odsto u sljedeće dvije godine…

Kroz postupak sporazumnog raskida radnog odnosa i uz isplatu otpremnina, Oština Pljevlja namjerava da za pet odsto smanji broj zaposlenih u naredne dvije godine.

To je predviđeno Kadrovskim planom Opštine Pljevlja za ovu godinu, u kojoj su zaposlena 242 radnika na neodređeno vrijeme.

Da bi se to uradilo, ističu u Opštini, potrebno je da Vlada donese novu odluku o otpremninama, s obzirom da dosadašnja više nije na snazi jer je njena primjena bila ograničena do kraja 2020.

Za zarade zaposlenih ove godine biće izdvojeno 2,86 miliona eura, što je na nivou izdataka iz prethodne.

“Izmjene akata o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji vršiće se u skladu sa potrebama organa i službi u slučaju prestanka radnog odnosa zaposlenih u njima, a vezano za popunjavanje radnih mjesta sa novim radnicima, koja se nisu mogla popuniti raspoređivanjem ili internim oglašavanjem a za koja nije obavezno da budu predvođena Kadrovskim planom. Nije predviđeno stavljanje na raspolaganje lokalnih službenika i namještenika, dok će uslov za penzionisanje po sili zakona ispuniti dva službenika. U slučaju nastavka optimizacije broj zaposlenih na neodređeno vrijeme će se vjerovatno smanjivati“, navodi gradonačelnik Igor Golubović u obrazloženju Kadrovskog plana za 2021.

U Opštini kažu da će najvjerovatnije u ovoj godini doći do povećanja broja zaposlenih, ili lica angažovanih po osnovu ugovora o djelu, radi obavljanja povremenih poslova kao što su izrade i uručenja rješenja o porezu na nepokretnosti. To će usloviti nova zapošljavanja u Upravi lokalnih javnih prihoda – do pet izvršilaca za izradu i razvrstavanje, odnosno 20 izvršilaca u Sekretarijatu za opštu upravu.

Osim toga, do konačnog formiranja Centra za kulturu, koji će preuzeti brigu o Domu kulture, biće neophodno zaposliti 15 izvršilace u Sekretarijatu za opštu upravu koji će raditi na organizacionim, poslovima održavanja higijene, odnosno zaštite objekta.

U Sekretarijatu za društvene djelatnosti biće potrebno desetak izvršilaca na poslovima tehničke i programske organizacije rada Doma kulture i 14 izvršilaca za poslove pružanja pomoći starim i nemoćnim licima

“Sva angažovanja na određeno vrijeme vršiće se na osnovu predviđenih sredstava u budžetu Opštine Pljevlja za 2021 godinu“, navodi se Kadrovskom planu Opštine Pljevlja za ovu godinu.

U obrazloženju piše da je kadrovski plan za prošlu godinu u potpunosti ispunjen sa nastavkom postupka optimizacije putem sporazumnog prestanka radnog odnosa, uz isplatu otpremnine.

U prošloj godini nije obavljeno zapošljavanje na devet radnih mjesta za koje je Vlada dala saglasnost, jer ta radna mjesta nisu bila predviđena kadrovskim planom.

Njihovo popunjavanje obaviće se tokom ove godine, a predviđena su kadrovskim planom. Obezbijeđena su i finansijska sredstva Odlukom o budžetu.

“Osim za popunjavanje radnih mjesta za koju imamo saglasnost Vlade za koja su obezbijeđena sredstva odlukom o budžetu. Obezbijeđena su i sredstva za osam radnih mjesta za koja postoji potreba u organima i službama Opštine Pljevlja, s tim da se za njihovo popunjavanje mora dobiti saglasnost Vlade, osim za radna mjesta koja su ostala upražnjena jer su zaposleni na tim mjestima prestali sa radom zbog smrtnog slučaja, napuštanja radnog mjesta zbog zapošljavanja kod drugog poslodavca ili penzionisanja“, navodi se u Kadrovskom planu.

Golubović je u intervjuu “Vijestima” krajem prošle godine kazao da mora doći do optimizacije broja zaposlenih u upravi i opštinskim preduzećima i ustanovama, bez obzira ko bude na vlasti.

U Priboju više stanovnika, a tri puta manja administracija

U Opštini Pljevlja zaposlena su 242 radnika na neodređeno vrijeme i 14 gerontodomaćica, što je za deset odsto manje u odnosu na prije godinu i po.

Da je ipak i dalje riječ o glomaznoj administraciji, pokazuju uporedni podaci iz susjedne Opštine Prijepolje, koja ima veći broj stanovnika od Pljevalja, a u kojoj je krajem prošle godine radilo 84 radnika, od kojih 71 na neodređeno vrijeme.

Slična situacija je i u opštinama Priboj i Bajina Bašta, a Vlada Srbije lokalnim upravama naložila je da smanje broj zaposlenih na četiri radnika na svakih hiljadu stanovnika, što je evropski standard.

Kada bi se to primijenilo na Opštinu Pljevlja, koja je na posljednjem popisu imala oko trideset hiljada stanovnika, broj zaposlenih bio bi upola manji u odnosu na sadašnji.

Izvor: Vijesti.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor