Search
Close this search box.

Plaćeno odsustvo roditelju djeteta do 11 godina

Jednom od roditelja ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina i djeteta sa posebnim obrazovnim potrebama – smetnjama u razvoju obezbjeđuje se pravo na plaćeno odsustvo sa rada tokom onlajn sistema učenja, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Izvor:RTCG

Iz tog resora rekli su da će se subvencije za plaćeno odsustvo roditelja isplaćivati u skladu sa Programom pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije koronavirusa.

Kako su naveli, ta odluka donijeta je radi sprečavanja unošenja i širenja infekcije novog koronavirusa, kao i zaštite stanovništva od te zarazne bolesti.

„Tokom prekida rada u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama i primjene onlajn sistema učenja, na osnovu odluke organa nadležnog za poslove prosvjete, jednom od roditelja/staratelja/hranitelja/usvojitelja ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina života i djeteta sa posebnim obrazovnim potrebama – smetnjama u razvoju obezbjeđuje se pravo na plaćeno odsustvo sa rada“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da se pravo na plaćeno odsustvo ne obezbjeđuje zaposlenima u zdravstvu, ministarstvima odbrane i unutrašnjih poslova, Agenciji za nacionalnu bezbjednost, Upravi policije, Poreskoj i upravama carina i za nekretnine.

To pravo, kako su naveli, ne obezbjeđuje se zaposlenima u Direktoratu za državni trezor u Ministarstvu finansija koji rade na poslovima realizacije Programa pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije koronavirusa, koji je donijela Vlada.

„Kao i zaposlenima u upravama za inspekcijske poslove i za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, za izvršenje krivičnih sankcija, ustanovama za smještaj lica iz oblasti za socijalnu i dječju zaštitu, službama zaštite i spašavanja i u drugim organima, službama i pravnim licima čija djelatnost je nezamjenjiv uslov života i rada građana, osim ako su oba roditelja zaposlena kod ovih poslodavaca“, kaže se u saopštenju.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor