Piloti „Rajanera“ u štrajku

Piloti i kabinsko osoblje aviokompanije „Rajaner“ u Nemačkoj počeli su jednodnevni štrajk oko plata i uslova rada zbog koga je kompanija najavila otkazivanje oko 150 letova u toj zemlji.

Zaposleni traže veće plate i bolje uslove rada, (Foto: Beta/AP)

Njemački sindikat pilota „Kokpit“ saopštio je da je štrajk počeo u 3 sata danas i da će uticati na sve baze kompanije „Rajaner“ u Nemačkoj, uključujući aerodrome u Frankfurtu i Berlinu.

Tom sindikatu se pridružio sindikat „Verdi“ koji predstavlja kabinsko osoblje bazirano u Nemačkoj.

Irska niskobudžetska kompanija je najavila juče da očekuje da će otkazati 150 od 400 letova za Nemačku i iz nje.

Oko 30 zaposlenih okupilo se danas prije podne na berlinskom aerodromu Šenfild, noseći transparente s natpisima „Rajaner treba da se promijeni“ i „Nema prava, nema letova“, prenose novinari Frans presa.

Sindikati navode da „Rajaner“ nije dao zadovoljavaljuću ponudu oko plata i uslova rada, dok kompanija navodi da su njene ponude bile fer i da nema opravdanja za štrajk.

Piloti irske avio kompanije u pet evropskih zemalja u avgustu su organizovali štrajk zbog koga je u jeku sezone odmora bilo otkazano 400 letova i pogođeno 55.000 putnika.

Od tada je „Rajaner“ postigao sporazume u Irskoj i u Italiji, što ipak nemački sindikati smatraju nedovoljnim.

„Ovo je prvi štrajk upozorenja, a nastavak će zavisiti od toga kako se odvijaju pregovori“, rekla je Kristin Bel, članica upravnog odbora sindikata „Verdi“, prenosi Frans pres.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor