Search
Close this search box.

Pejović: Šumarska mafija pokušava da vrati staro rukovodstvo

Direktor Uprave za šume Srđan Pejović saopštio je da je upoznao tužilaštvo sa nepočinstvima koja su se godina unazad dešavala u resoru koji trenutno pokriva i da će u narednom periodu nastaviti sa punom odgovornošću da radi svoj posao.

Srđan Pejović, Foto: Privatna arhiva
Srđan Pejović, Foto: Privatna arhiva

U saopštenju je naveo da od trenutka stupanja na dužnost „protiv mene šumarska mafija oličena u liku bivšeg direktora, bivšeg načelnika za korišćenje šuma, pojedinih bivših šefova Područnih Jedinica,sekretarica i privilegovanih koncesionara, potpomognuta pojedincima iz medija bliskih ovom šumarskom lobiju vodi specijalni medijsku hajku,i pokušavaju raznim medijskim spinovima, podmetanjima i lažima da me diskredituju u javnosti a sve u cilju povratka na funkcije i vraćanje svega onoga što sam uradio protiv ovoga šumarskog lobija“.

Sve dokaze koje ima protiv bivšeg rukovodećeg kadra, kako navodi, predao je novom tužilaštvu.

Pejović je naveo da je po dolasku zatekao veliku anarhiju u odsjeku za korišćenje šuma i da nijedan podatak nije bio tačan i sravnjen zbog čega, prema njegovim riječima, prijete milionske tužbe koncesionara.

On dodaje da sa koncesionarima od 2008. do danas, nisu usklađivane cijene iako je postojala ugovorna obaveza.

„Potpisivani su prilozi ugovora po minimalnim cijenama i tako je država oštećena za preko 100 milona, a pojedinci su pribavili veliku materijalnu korist. Neki od njih sada bez problema šalju djecu na studije u Ameriku, i plaćaju godišnju školarinu od po 200 000 dolara. Povlašćeni koncesionari dobijali su loša odeljenja za bolja, četinare za lišćare i to sve za minimalnu cijenu, prilozima ugovora, bez aneksa ugovora koji je morala da odobri Vlada“, ističe Pejović.

Prema njegovim riječima, sprovođeni su nezakoniti javni pozivi gdje su favorizovani drvoprerađivači bliske bivšoj strukturi a državna imovina je prodavana po minimalnim cijenama.

Pejović: „Uprava na čijem sam čelu za ovu godinu uvećala je koncesionu naknadu za 40 odsto potpisan je sporazum sa koncesionarom i prilozi su poslati na saglasnost Vladi, javni pozivi su zakoniti i pravični, a cijena je glavni kriterijum. Svi drvoprerađivači imaju istu šansu na tenderu, a mogućnost korupcije je eliminisana, čime je makar djelimično ublažena nepravda i očigledna korupcija“, dodao je Pejović.

On smatra da će se posledice ovih nepočinstava koje je prethodno rukovodstvo učinilo sektoru šumarstva osjećati još dugo.

Izvor: Press

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor