Pedofilima do 40 godina zatvora

Na inicijativu kabineta predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića, Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava bez odlaganja je pristupilo izradi predloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, u cilju maksimalnog pooštravanja kazni zatvora zaprijećenih za krivična djela protiv polne slobode koja su učinjena prema djeci i nemoćnim licima do 40 godina zatvora, saopšteno je iz tog resora kojim rukovodi Vladimir Leposavić. Izrađeni Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika juče je stavljen u redovnu zakonodavnu proceduru, čime je omogućeno da u najkraćem roku Vlada odluči o utvrđivanju Predloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, a potom Skupština Crne Gore raspravlja i odluči o usvajanju istog, saopšteno je iz kabineta ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava.

– Predloženim izmjenama i dopunama obuhvaćena su sva krivična djela protiv polne slobode iz glave osamnaeste Krivičnog zakonika Crne Gore, a koja za zaštitni objekat imaju djecu i nemoćna lica. Za sva od navedenih krivičnih djela predloženo je usvajanje strožih kazni zatvora. Posebno, za krivična djela silovanje, obljuba nad nemoćnim licem, obljuba sa djetetom i obljuba zloupotrebom položaja, predložena je mogućnost da učinilac nekog od ovih krivičnih djela bude kažnjen kaznom dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 godina. Ovo je najstroža kazna koju domaće krivično zakonodavstvo predviđa za najteža krivična djela – navodi se u saopštenju.

Skreću pažnju široj javnosti da predložene kazne zatvora koje mogu biti ocijenjene kao drakonske, ne moraju biti izrečene u svakom pojedinačnom slučaju, ali da bi mogućnost njihovog izricanja u budućnosti imala, pored ostalog, svrhu generalne prevencije u vršenju ovih krivičnih djela koja nesumnjivo spadaju u društeno najopasnija.

M.S.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor