Search
Close this search box.

Paklica cigareta skuplja za 10 centi

Više desetina vrsta cigareta poskupjele su od 1. februara za po deset centi.

Rast maloprodajnih cigareta u skladu je sa izmijenjenim akciznim kalendarom kojim se povećava specifična, a smanjuje proporcionalna akciza.

Kompanije “Nergelia” i “DMD” prošlog mjeseca objavile su u “Službenom listu” nove cijene cigareta robnih maraka čiji su zastupnici i koje se primjenjuju od 31. januara i 1. februara.
Kompanija “DMD”, uvoznik cigareta proizvođača “British American Tobacco”, objavila je da će maloprodajne cijene “dunhill” cigareta od 1. februara biti 3,5 eura, dok su cigarete “lucky strike” poskupjele na 2,3, odnosno 2,6 eura.

Cigarete “pall mall” od prije tri dana koštaju od 2,1 do 2,5 eura, a “ronhill” 2,3. I cigarete proizvođača “TDR” “eva slims yellow” poskupjele su na 2,1 eura.

Od 31. januara skuplje su i cigarete proizvođača “Philip Moris”. Kompanija “Nergelia” objavila je nove cijene deset vrsta “LM” cigareta, koje su skuplje za 0,10 eura. Poskupio je i “marlboro”, čije su cijene sada između 3,1 i 3,3 eura, zavisno od vrste. Skuplje su i dvije vrste “parliament” cigareta, koje sada u maloprodaji koštaju 3,8 eura, kao i tri vrste “Muratti Ambassador” koje koštaju 2,9.

U maloprodajama je “Vijestima” rečeno da se najjeftinije cigarete, “LD club” i “ibiza slims”, mogu kupiti za dva eura. Od početka godine, kako je najavljeno, i dio ostalih cigareta skuplji je za 0,10 eura.

Tokom 2017. i 2018. godini akcize na cigarete su rasle tri puta, što je zbirno uticalo za rast cijena paklice za oko 1,2 eura. To je izazvalo veli veliki rast crnog tržišta, dok je legalna prodaje prepolovljena. Vlada je naknadno uvidjela grešku i poništila većinu ovog povećanja. Zbog toga se odlučila da u narednom periodu povećanja akciza budu u manjem procentu, jer očekuju da zbog rasta cijena od deset centi po paklici svake godine, potrošači neće preći na crno tržište cigareta.

I u većini susjednih država cijene cigareta su povećane. U Srbiji su od juče paklice cigareta poskupjele za deset dinara, što je 8,5 centi. U Bosni i Hercegovini nove cijene cigareta važe od 1. januara, a prosječno su uvećane za 20 pfeninga ili 10,2 centa.

Sve zemlje regiona moraju da akcize postepeno uskuđuju sa normama u Evropskoj uniji gdje je minimalna visina akcize 90 eura na 1.000 cigareta, što je 1,8 eura po paklici. Sadašnji prosječan iznos akcize je oko 1,2 eura po paklici.

Izvor:Vijesti

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor