Pacijent u Podgorici izolovan zbog koronavirusa

Pacijent koji je boravio u Kini izolovan je na Infektivnoj klinici u Podgorici zbog sumnje da je zaražen koronavirusom. Direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša, kazao je u Dnevniku TVCG da je pacijent u dobrom stanju, da nema temperaturu i da se dobro osjeća.

Mugoša je naveo da situacija pacijenta malo odudara od kliničke slike kakva se predviđa kod koronavirusa. U dogovoru sa Institutom za mikrobiologiju u Ljubljani nalazi tog pacijenta biće poslati na analizu.

Mugoša je kazao i da je sistem postavljen u skladu sa mogućnostima te da se “radi od granice do ljekara”.

“Epidemiolozi na dnevnoj bazi kontaktiraju na stotine ljudi, prate njihovo stanje, adekvatno se reaguje na svaki pomen, odnosno znak da neka osoba može imati simptome nalik pomenutom koronavirusu. Ispitujemo o čemu se radi i za sada mogu reći da sistem uspješno funkcioniše”, kazao je Mugoša u Dnevniku.

Podsjetio je da je do danas u svijetu oboljelo 35.000 ljudi, dok je zbog virusa umrlo 725 osoba.

“Smrtnost nije tako visoka, ali jeste infektivnost. Virus ima jedan pandemski potencijal i zbog toga je on toliko aktuelan”, naglasio je Mugoša i dodao da u zadnja dva dana postoji lagani pad broja oboljelih.

“To nas ne smije da nas zavara, Crna Gora je tursitčka destinacija, moramo biti oprezni, a sistem spreman”, dodao je Mugoša.

Građanima je savjetovao da izbjegavaju kontakt sa ljudima koji ima neki vid infekcije, da ne idu u područja gdje je infekcija pristutna, da vode računa o ličnoj higijeni, da nose maske ukoliko postoji sumnja na infekciju…

Mugoša je dodao da su ljudi iz Crne Gore koji rade ili studiraju u Kini upoznati sa mjerama koje treba da preduzmu.

Izvor:Vijesti

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor