Search
Close this search box.

Oznake i na posebnoj opremi policijskih službenika

Građani će ubuduće u svakom trenutku znati podatke policijskog službenika sa kojim dođu u kontakt.

U cilju ispunjavanja međunarodnih standarda u postupanju policijskih službenika, i onemogućavanja zloupotrebe i prekoračenja ovlašćenja od strane policijskih službenika, Vlada je, na jučerašnjoj sjednici, na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova, donijela Uredbu o dopuni uredbe o boji i oznakama vozila i plovila, naoružanju i posebnoj opremi koji se upotrebljavaju za vršenje policijskih poslova.

Na ovaj način, policijski službenici će na određenoj opremi, to jeste zaštitnoj kacigi, štitovima i zaštitnim sredstvima, balističkim prslucima i balističkim kacigama, imati natpis od kombinacije slova i/ili brojeva koji služi za identifikaciju policijskog službenika.

Iz MUP-a napominju da su dopune ove uredbe preporučene i podržane i od strane Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

“Uvođenjem oznaka na posebnoj opremi policijskih službenika nastavlja se proces uspostavljanja nove policijske kulture, koja će unaprijediti policijski integritet i odgovornost, te omogućiti efikasan nadzor i istrage”, saopšteno je iz MUP-a.

Ovim se, kako kaže stvaraju, ne samo bolji uslovi za efikasnije i bezbjednije vršenje policijskih poslova, već će se i spriječiti, eventualne, zloupotrebe prilikom vršenja policijskih poslova i primjene policijskih ovlašćenja, s obzirom da će građani sada u svakom trenutku znati podatke policijskog službenika sa kojim dođu u kontakt.

Dakle, dodatno je prepoznat značaj obilježavanja opreme policijskih službenika, jer je Ministarstvo unutrašnjih poslova još ranije propisalo da na uniformama službenika Sektora specijalne policije moraju biti istaknute slovno numeričke oznake koje omogućavaju njihovu identifikaciju.

“Napominjeno da je ovo veoma važno za jačanje povjerenja građana u Policiju, kao i za dalju afirmaciju vladavine prava u Crnoj Gori. Donošenjem Uredbe se ispunjavaju standardi Savjeta Evrope i Evropskog komiteta za sprječavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja”, zaključuje se u saopštenju Uprave policije.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor