Search
Close this search box.

Otpremninu tražilo 57 policajaca

Zahtjev za sporazumni raskid radnog odnosa podnijelo je najviše službenika Sektora granične policije, odgovoreno je “Vijestima” u Upravi policije.

Pedeset sedam službenika Uprave policije podnijelo je zahtjev za sporazumni raskid radnog odnosa uz isplatu otpremnine, a na osnovu zaključka Vlade od 11. jula 2019. godine.

Iz te institucije “Vijestima” je odgovoreno da je zahtjev za sporazumni raskid radnog odnosa podnijelo najviše službenika Sektora granične policije.

“Postupci po podnijetim zahtjevima su u toku”, piše u odgovorima policije.

Direktor Uprave policije Veselin Veljović, 29. jula 2019. godine, otvorio je javni poziv za sporazumni raskid ugovora, a na osnovu Vladine Odluke o otpremnini u slučaju sporazumnog raskida ugovora sa zapošljenima u javnom sektoru.

Službenici policije imali su rok od mjesec da se prijave na javni poziv, a za takvu mogućnost mogli se se javiti samo policajci koji su minimum šest godina radnog staža, od kojih minimum jednu godinu u javnom sekoru.

“Zaposleni može da ostvari pravo na otpremninu u visini od 50 odsto mjesečne bruto zarade za svaku godinu radnog staža, s tim da iznos otpremenine ne može biti veći od 15 bruto zarada zaposlenog”, piše u javnom pozivu.

Za otpremninu su se mogli javiti i službenici policije, koji imaju uslove za penziju ili oni kojima do 67 godina života fali još dvije godine, ali u tom slučaju im se isplaćuje otpremnina do šest bruto zarada.

Sužbenici policije, sa kojima je dogovoren sporazumni raskid ugovora uz pripadajuću otprmeninu, nemaju pravo da u narednih pet godina zasnuju radni odnos u javnoj upravi.

“Ograničenje za ovaj član se ne odnosi na zaposlenog, koji vrati cjelokupni iznos otpremenine”, piše u javnom pozivu.

Zaposleni može da ostvari pravo na otpremninu u visini od 50 odsto mjesečne bruto zarade za svaku godinu radnog staža, s tim da iznos otpremenine ne može biti veći od 15 bruto zarada zaposlenog”, piše u javnom pozivu Do sada se na Vladin poziv najviše prijavilo službenika zdravstva, pa se sada pojavio problem kako da se smanji administracija i zdravstvenom sistemu gdje ionako fali stručnog kadra.

Iako je Vlada ušla u proces racionalizacije broja zaposlenih u javnoj upravi, u ovom trenutku nejasno je hoće li imati novca da svim prijavljenim službenicima isplati otpremnine.

U Ministarstvu finansija kažu da novca trenutno ima za 230 službenika, koji već traže isplatu, ali ne i za svih 1.430 zainteresovanih u cijelom sistemu.

U Institutu alternativa, koji prati i analizira proces optimizacije broja zaposlenih u administraciji, izračunali su da će državi za otpremnine faliti 12 i po miliona eura, a da se finansijska pomoć iz Evropske unije smanjuje zbog loših rezultata u reformi uprave.

Izvor:Vijesti

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor