Search
Close this search box.

Osumnjičenom za skrnavljenje spomenika zadržavanje do 72 sata

Crnogorska policija uhapsila je sinoć osamnaestogodišnjeg Podgoričanina L.V. zbog osnovane sumnje da je u noći između subote i nedjelje uništio mermernu ploču na spomeniku na Ravnom Lazu u Piperima koji simbolizuje otpor crnogorskog naroda fašizmu i okupaciji Crne Gore. Njemu je tužilac, nakon saslušanja, odredio zadržavanje do 72 sata.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, on će zbog krivičnog djela povreda groba biti priveden nadležnom tužiocu.

Počinilac ovog vandalskog čina od ranije je poznat policiji kao učesnik incidenata.

“On je sa grupom lica uništavao javne površine ispisivanjem grafita sa nacionalnim obilježjima u naselju Donja Gorica. Takođe je prekršajno procesuiran zbog omalovažavanja i ometanja službenog lica u vršenju službene dužnosti tokom trajanja vjerskih okupljanja”, kazali su iz policije i dodali da je .

Taj događaj je prijavljen podgoričkoj policiji prije tri dana.

“Od tada smo preduzimali niz operativnih aktivnosti, službenih mjera i radnji iz naše nadležnosti kako bi počinioca ovog djela priveli pravdi”, navodi se u saopštenju.

Iz policije dodaju da je skrnavljenje spomenika posvećenog organizatorima Trinaestojulskog ustanka uznemirilo javnost i istovremeno naišlo na oštru osudu.

Kako je ranije danas prenijela Pobjeda osumnjičeni je sinoć oko 21:30 sati dao izjavu u Centru bezbjednosti u Podgorici i pred inspektorima je priznao djelo.

Nakon toga je sproveden u Osnovno državno tužilaštvo. Tužilac će se izjasniti da li će L.V. odrediti zadržavanje do 72 sata.

Za sada nema informacija da li je još ko, osim L.V., učestvovao u fašističkom rušenju simbola ustanka crnogorskog naroda.

Na mjestu gdje je spomenik u Piperima, član Politbiroa CK KPJ i Glavnog štaba NOP odreda Jugoslavije Milovan Đilas je, po dolasku u Crnu Goru, 8. jula 1941. godine održao sastanak Pokrajinskog komiteta KPJ za Crnu Goru, Boku i Sandžak, kojem su prisustvovali politički sekretar PK Božo Ljumović, organizacioni sekretar PK Blažo Jovanović, kao i članovi Pokrajinskog komiteta – Radoje Dakić, Savo Brković, Budo Tomović, Vido Uskoković, Krsto Popivoda i Periša Vujošević.

Na sjednici je jednoglasno donešena odluka o podizanju ustanka i riješeno da što prije počnu oružane akcije.

Trinaestojulski ustanak naroda Crne Gore je bio najveći narodni ustanak u porobljenoj Evropi. Počeo je 13. jula 1941. godine, pod rukovodstvom KPJ, a trajao je do polovine avgusta, kada je ugušen jakom italijanskom ofanzivom. Trinaestojulski ustanak je bio iskra velike narodnoslobodilačke borbe u Jugoslaviji koja je doprinijela slomu fašizma.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor