Search
Close this search box.

Optužnica protiv Darka Šarića: 15 okrivljenih, među njima i brat

Okrivljeni Šarić tereti se da je osnovao kriminalnu grupu početkom 2020. godine, dok se nalazio u pritvorskoj jedinici u Ustaničkoj ulici, te da je pripadnicima kriminalne grupe naloge prenosio putem Sky aplikacijeDarko Šarić, Dejan Lazarević, Duško Šarić i još 12 osoba, označenih da su pripadnici kriminalne grupe, optuženi su za niz teških krivičnih djela, među kojima su pokušaji ubistva svjedoka-saradnika Nebojše Joksovića, ali i stavljanje eksploziva pod automobil Gorana Nikolaševića.

Okrivljeni Šarić tereti se da je osnovao kriminalnu grupu početkom 2020. godine, dok se nalazio u pritvorskoj jedinici u Ustaničkoj ulici, te da je pripadnicima kriminalne grupe naloge prenosio putem Sky aplikacije, sa kriptovanog telefona koji je posjedovao u ćeliji, piše Nova.rs.

Na optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK), a u koju je Nova.rs imala uvid, nalaze se Darko Šarić, Dejan Lazarević, Bojan Stanojković, Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Nikola Spasojević, Danilo Stojanović, Milutin Radovanović, Duško Mirković, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović (Mišić), Milan Vučinić, Arso Šarić i Duško Šarić.

ORGANIZATOR GRUPE

Darko Šarić označen je kao organizator kriminalne grupe koja je osnovana početkom 2020. godine, sa ciljem da se ubije Nebojša Joksović, krunski svjedok-saradnik Tužilaštva za organizovani kriminal u postupcima koji se vode pred Specijalnim sudom u Beogradu protiv okrivljenog narko-bosa. Plan kriminalne grupe bio je da, ukoliko se Joksović ne liši života, da se diskredituje kao svjedok-saradnik u postupku protiv Šarića, sa ciljem da izgubi pomenuti status.

Kako tvrdi tužilaštvo, okrivljeni su na taj način htjeli da pokažu da je Joksović, nakon dobijanja statusa svjedoka-saradnika, nastavio sa vršenjem krivičnih djela, odnosno da je pripremao ubistvo Gorana Nikolaševića, svjedoka u postupku protiv Šarića.

Okrivljeni se terete da su angažovali dvije osobe, među kojima je i navijač Uroš Radovanović (Mišić), da postave eksploziv pod automobil Nikolaševića u Valjevu, a tom prilikom je pričinjena veća materijalna šteta.

Potom su, putem okrivljenih članova kriminalne grupe koji su zaposleni u MUP, usmjerili istragu prema Joksoviću i na taj način uvjerili Nikolaševića da podnese krivičnu prijavu protiv njega. Iskoristili su i to što je Nikolašević od 2018. godine navodio da ima saznanja da Joksović navodno priprema njegovo ubistvo, te su ga na taj način ubijedili da Joksović stoji iza krivičnog djela.

POKUŠAJI ATENTATA

Prema navodima optužnice u koju je Nova.rs imala uvid, okrivljenima se na teret stavljaju dva pokušaja atentata na Joksovića – jedan na „Drinskoj regati“, a drugi u Beogradu.

– U periodu od početka marta 2020. godine, do 05. jula 2020. godine, u Beogradu i na širem području Bajine Bašte, u stanju uračunljivosti, svjesni svog djela, znajući da je ono zabranjeno, a čije su izvršenje htjeli, postupajući po planu i dogovoru, okrivljeni su dogovarali, planirali, organizovali i nabavljali sredstva da se iz bezobzirne osvete liši života oštećeni Nebojša Joksović. Okrivljeni Darko Šarić naložio je pripadnicima organizovane kriminalne grupe da ubiju Joksovića na teritoriji Beograda ili Bajine Bašte gdje se za to stvore uslovi, i to taj način što je početkom marta 2020. godine, okrivljeni Milan Vučinić shodno nalogu i svom zadatku, upotrebom kriptovanog telefona sa instaliranom aplikacijom Sky obavjestio Darka Šarića da će oštećeni Joksović biti učesnik manifestacije „Drinska regata“ u julu 2020. i da je to prilika da se oštećeni Joksović liši života – navodi se u optužnici u koju je Nova.rs imala uvid.

NABAVKA ORUŽJA 

Grupa je u narednom periodu radila na tome da nabavi odgovarajuće oružje, pronađe i angažuje neposrednog izvršioca, a kako tvrdi tužilaštvo, sve to je navodno finansirao Šarić.

– Okrivljeni Vučinić pronalazi NN lice sa nadimkom „Kurjak“, sa zadatkom da nabavi oružje i da liši života oštećenog, nakon čega je NN „Kurjak“ poručio snajpersku pušku. „Kurjak“ pronašao još jednog izvršioca krivičnog djela NN lice sa nadimkom „Inženjer“ koji je nabavio još jedno oružje za izvršenje krivičnog djela, pa su NN „Kurjak“ i NN „Inženjer“ vršili obilazak i opservaciju terena oko reke Drine kojom tradicionalno prolaze splavovi učesnika manifestacije „Drinska regata“, gdje su pronašli najpovoljnija mjesta za izvršenje planiranog krivičnog djela“, navodi se.

UBISTVO JOKSOVIĆA

Nakon što je manifestacija „Drinska regata“ odložena, plan je bio ubiti Joksovića u Beogradu.

– Darko Šarić je donio odluku da se oštećeni Joksović liši života na području Beograda. On je saopštio okrivljenom Dejanu Lazareviću nalažući mu da preduzme sve potrebne aktivnosti u cilju izvršenja krivičnog djela vezane za nabavku odgovarajućeg oružja, pronalaska i angažovanja neposrednog izvršioca krivičnog djela, obezbjeđenja stana namijenjenog za skrivanje izvršioca krivičnog djela i pri tom obećao da će platiti sve troškove kao i nagradu neposrednom izvršiocu krivičnog djela, po kojim nalozima je okrivljeni Lazarević postupio – navodi se u optužnici.

Za taj zadatak Lazarević je, prema tvrdnjama tužilaštva, angažovao NN lice „Alen“, kome je prenosio dobijene naloge od strane okrivljenog Darka Šarića.

Šarić je pripadnicima svoje grupe naloge prenosio preko kriptovanog telefona koji je koristio u pritvorskoj jedinici. Koristio je nekoliko imena na Sky aplikaciji – Kasel, Gorštak, Liam, Dženi (Jenny), Roberto, Gati…

Izvor:Nova.rs

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor