Search
Close this search box.

Opština Kotor najavljuje krivične prijave protiv Krivokapića i Konjevića: Ukloniti tablu u Morinju

Opština Kotor će od Vlade Crne Gore tražiti objašnjenje da li je u slučaju postavljanja spomen-ploče na objektima nekadašnjeg logora u Morinju ispoštovana zakonom predviđena procedura, ali i, kako je najavljeno, podnijeti krivične prijave protiv ministara odbrane i vanjskih poslova, Raška Konjevića i Ranka Krivokapića koji su u ponedjeljak, 10. oktobra, sa hrvatskim zvaničnicima, otkrili to spomen-obilježje.

„Opština Kotor će o ovom događaju obavijestiti predsjednika Vlade Crne Gore s obzirom na to da je ovaj akt urađen od strane dva ministra, kako bi se do kraja utvrdilo da li su ispoštovane procedure u bilo kom obliku. U odnosu na odgovor premijera, preduzimaćemo korake koje nam zakon nalaže“, izjavio je juče za Dan predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić (Demokrate).

Tražiće od Vlade objašnjenje šta je od procedure urađeno, šta nije urađeno, da li je sve u skladu sa zakonom ili nije.

„Ja znam da nije, ali je naša obaveza da tražimo još jednom tu provjeru i vjerujem da će i Vlada Crne Gore po službenoj dužnosti djelovanje dva ministra, ukoliko se utvrdi da nije u skladu sa zakonom, procesuirati prema nadležnom tužilaštvu, zato što Zakon o spomen-obilježjima jasno kaže da ukoliko neko postavi spomen-obilježje bez prethodno sprovedene procedure kazniće se kaznom zatvora do tri godine“, rekao je Jokić.

Potvrdio je da se Opštini Kotor niko u ime ministarstava vanjskih poslova Crne Gore i Hrvatske nije obraćao sa zahtjevom za odobravanje postavljanja spomen-ploče u Morinju.

Naglasio je da se Opština Kotor zalaže i ničim ne protivi tome da se na lokalitetu Morinj postavi spomen-obilježje, kako ističe, u skladu sa zakonom i u skladu sa nesporno utvrđenim činjenicama koje su utvrđene pravosnažnom presudom suda Crne Gore.

„Smatram da za sve zločine koji su počinjeni na teritoriji bivše Jugoslavije, kako na teritoriji Crne Gore, tako i na teritoriji susjednih tada republika, neophodno je da se ogovornost izvede do kraja, kako ta odgovornost ne bi bila kolektivna. Kada kažem odgovornost do kraja, mislim da se na odgovornost moraju pozvati oni koji su bili tada nalogodavci i glavni inspiratori tih dešavanja. Tu prevashodno mislim na predsjednika države Mila Đukanovića, koji je u tom trenutku bio predsjednik Vlade, koji je bio jedan od organizatora svih dešavanja na prostorima bivše Jugoslavije i na kraju krajeva svojim izjavama i svojom politikom stvarao atmosferu u kojoj je bilo očekivano da dođe do ovakvih zločina“, kazao je Jokić.

Dodaje da će Opština Kotor, imajući u vidu specifičnost tog pitanja i njegovu delikatnost, kao i uključenost drugih država u ovo pitanje, zahtijevati od Vlade Crne Gore da ona omogući i stvori preduslove da se postavi „zakonito obilježje, što do sada nije Vlada Crne Gore nikada uradila, to jest da se omogući da da dozvolu da se postavi spomen-obilježje za događaj koji se desio prije manje od 50 godina“.

„Zakon propisuje da spomen-obilježja za neki događaj mogu postaviti samo ako prođe 50 godina od tog događaja, izuzetno ukoliko Vlada da saglasnost. Dakle, mi ćemo inicirati jedan zahtjev prema Vladi Crne Gore gdje ćemo tražiti da nam daju saglasnost, a onda ćemo u daljoj proceduri vidjeti sa Ministarstvom kulture na koji način se može postaviti spomen-obilježje“, poručuje Jokić.

Potpredsjednik Opštine Kotor Siniša Kovačević (Ujedinjena Crna Gora) najavljuje da će lokalna samouprava preduzeti neophodne mjere u skladu sa zakonom da se postavljena spomen-ploča ukloni.

„Uputili smo pismo premijeru da ga obavijestimo o aktivnostima njegova dva ministra, ali sam prilično siguran da on to već zna. Podnijećemo i krivične prijave protiv ministara i upotrijebićemo sve zakonske mogućnosti da se ta tabla, koja nije postavljena u skladu sa zakonom, ukloni. Naši pravnici rade na tome, znači biće odmah ovih nekoliko dana. To je stav Opštine“, izjavio je Kovačević juče za Dan.

Izostao odgovor iz Vlade

Dan je pokušao juče da iz Vlade Crne Gore dobije odgovor na pitanje da li je donijela odluku da se na objekte bivšeg logora JNA u Morinju postavi spomen-obilježje, te ukoliko ovakva odluka nije donesena, da li će donijeti odluku o uklanjanju ove spomen-ploče, kao i da li će protiv lica koja su inicirala postavljanje ove ploče i učestvovala u njenom otkrivanju, konkretno ministara, biti pokrenut odgovarajući postupak u skladu sa zakonom.

Međutim iz PR službe Vlade Crne Gore su odgovorili da je upit poslat Ministarstvu kulture i medija na uvid i dalju nadležnost, odakle do zaključenja broja Dan nije dobio odgovor.

Inspektori najavili provjeru zakonitosti postavljanja spomenika

U Upravi za inspekcijske poslove (UIP) na pitanje da li će njihova inspekcija izvršiti kontrolu u smislu zakonitosti postavljanja spomen-obilježja, odnosno koje su ingerencije inspekcije u ovom slučaju, ističu da se prema odredbama Zakona o spomen-obilježjima, ona podižu u skladu sa Programom podizanja spomen-obilježja, koji donosi Skupština opštine, uz prethodnu saglasnost organa državne uprave nadležnog za poslove kulture.

„Kako smo iz medija upoznati sa predmetnim slučajem navodno nelegalnog postavljanja spomen-ploče na objektu bivšeg logora JNA u Morinju, Inspekciji za zaštitu kulturnih dobara proslijeđena su pitanja koja će se smatrati inicijativom za pokretanje postupka inspekcijskog nadzora. Inspektor će nakon izlaska na lice mjesta i pribavljanja svih potrebnih informacija od relevantnih institucija i organa i utvrđivanja činjeničnog stanja, preduzeti upravne mjere i radnje ukoliko se utvrdi da je došlo do povrede odredaba navedenog zakona, o čemu će javnost biti upoznata“, piše u odgovoru iz UIP-a.

Inače, uoči ceremonije otkrivanja spomen-ploče dio građana Morinja bio je blokirao prilazni put, pa su zvaničnici do lokacije stigli putem preko privatnih parcela.

Morinjani su se juče oglasili, poručivši da u je „bespravnoj državi kakva je Crna Gora“ moguće i to da mještani jednog malog i časnog mjesta kakvo je Morinj, ostanu poslednji na braniku države i njenih institucija.

„Kada već institucije ne rade svoj posao valjano, onda im neko mora pokazati šta se može, a šta ne može činiti u ovoj našoj zemlji čuda. A ne mogu se postavljati kojekakve spomen-ploče, namijenjene bilo kome, a da se pritom ne steknu zakonski uslovi“, naveli su.

Kako su dodali, mještani Morinja su to vidjeli, a trebalo je da vidi neko drugi i ne dozvoli „pojedinim nazovi ministrima“, da u svojoj režiji postavljaju spomen-obilježja.

„Jedinstven slučaj je u svijetu da ministar, kakav god, da sebi za pravo da mimo zakona, sramno i podlo obavi ovaj čin. Mještani Morinja očekuju od Vlade, Skupštine Crne Gore, Skupštine opštine Kotor, pa ako treba i od međunarodnih institucija, da se izjasne o ovom pitanju i, nakon jasne i nepobitne činjenice, izraze izvinjenje mještanima Morinja, koji su već decenijama izloženi mržnji i omalovažavanju zbog sabirnog centra koji je tamo postojao, a sada opet treba da budu šikanirani i vrijeđani zbog hrabrog jučerašnjeg čina. Poslije donesene presude, mještani će tražiti, u skladu sa zakonskim propisima, da se u centru mjesta postavi tabla koja će podsjećati buduće generacije na sve patnje i jad mještana Morinja u proteklih više od trideset godina“, piše u saopštenju mještana Mjesne zajednice Morinj.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor