Opština Bijelo Polje izdvojila 60.000 eura za postavljanje filtera za prečišćivanje vazduha

Juče je počela instalacija sistema u Centru za djelatnosti kulture, koja je prepoznata kao jedan od većih zagađivača u centru grada, a planirana je ugradnja filtera na još nekoliko državnih institucija i ustanova, kaže Jasmin ĆorovićZa potrebe javnih ustanova i institucija koje su prepoznate kao veliki zagađivači vazduha, Opština Bijelo Polje obezbijedila je sredstva za nabavku filtera i prečišćivača vazduha. Kako ističe Jasmin Ćorović, sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj, za ove namjene je Opština Bijelo Polje izdvojila je 60.000 eura.

– Na taj način doprinijećemo se smanjenju zagađenja vazduha u zimskom periodu kada zbog brojnih faktora imamo povećan stepen zagađenja vazduha PM 10 i PM 2,5 česticama. Sekretarijat za ruralni i održivi razvoj zadužen je za realizaciju ovih sredstva u skladu sa namjenom za koju su predviđena– kazao je Ćorović.

On navodi da je tenderska procedura završena, i da je juče već počela instalacija ovog sistema u Centru za djelatnosti kulture, koja je prepoznata kao jedan od većih zagađivača u centru grada, a planirana je ugradnja filtera na još nekoliko državnih institucija i javnih ustanova u Bijelom Polju.

– Kada pustimo sve u probni rad u Centru za kulturu i uvjerimo se kako sve funkcioniše, krenućemo i sa ugradnjom još dva filtera. Jedan će biti postvljen na kotlovima objekta u kojem su smješteni Više i Osnovno tužilaštvo i Sud za prekršaje, odakle se inače zagrijeva i zgrada Opštine, a treći najvjerovatnije u Osnovnoj školi „Risto Ratković“ u naselju Nikoljac- pojašnjava Ćorović i poziva sugrađane u zajedničku borbu za životnu sredinu, koja podrazumijeva prelazak sa zastarelih sistema za grijanje koji koriste štetna goriva, na neki od ekološki prihvatljivijih vrsta goriva kako bi si zajedno dali doprinos smanjenju zagađenja vazduha u gradu.

Problem zagađenja vazduha u Bijelom Polju znatno je izraženiji u zimskom periodu, a prema mišljenju mnogih Bjelopoljaca to je rezultat velikog broja individualnih ložišta. Ekolog Rifko Kajabegović kaže da je problem i u lošoj konfiguraciji terena.

–Bijelo Polje posljednih deset godina nema industrije, sve su fabrike pozatvarane. Zagađenje vazduha je izraženo jer je po konfiguraciji terena u pitanju kotlina u kojonse zadržava vazduh koji je kontaminiran velikim brojem individelanih ložišta -kaže Kajabegović.

I speleolog Željko Madžgalj dijeli slične stavove. On smatra da manjkavost vjetrova u mnogome doprinosi zagađenosti vazduha.

– Individualna ložišta u velikoj mjeri dopinose tome da imamo povećano zagađanje vazduha. Tokom zime stvara se inverzioni sloj koji nedopušta da vazduh cirkuliše, a nema vjetrova koji bi pročistili te čestice- kaže Madžgalj.

Jednodušna ocjena je da nstitucije moraju da budu proaktivne, i da je nedopustivo da ne reaguju, pogotovo nadležni na lokalnom nivou.

Građani traže mjesta gdje će disati slobodno

Kvalitet vazduha na području Bijelog Polje prati se tek poslednjih dvije godine. Građani pitaju šta je bilo svih prethodnih godina i kakav su vazduh udisali.

–Građani negoduju i stvara se panika i razočaranost, zbog čega ima dosta i iseljavanja. Građani traže mjesta gdje će se disati slobodno i izbjeći zdravstveni problemi. Stoga ustanove i institucije, kako na lokalnom tako i na državnom nivou, imaju odgovornost da građane informišu o stanju životne sredine i da vidimo šta je urađeno na ovom planu. Da se reaguje i preduzmu mjere da se ne desi da se opet svi nađemo zatečeni kada krene zagađenje vazduha-poručuje ekološki aktivista Zdravko Janjušević.

Izvor: DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor