OECD objavio veliku ekonomsku prognozu, Evropa će proći najgore

Svjetska ekonomija naglo će usporiti ove godine zbog rata u Ukrajini koji je smanjio kupovnu moć građana, a najteže posljedice pretrpjeće Evropa, upozorila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Svjetska ekonomija ove godine će zabilježiti rast od tri odsto, procjenjuje OECD, snizivši prognozu iz decembra za 1.5. U 2023. godini rast bi trebao blago da se uspori, na 2.75 odsto, izračunali su u izvještaju objavljenom u srijedu. Najteži udarac pretrpjeće ekonomija u Evropi budući da je u najvećoj mjeri izložena ratu kroz uvoz energije i prihvat izbjeglica.

Ekonomija eurozone će porasti ove godine 2.6 posto, upola slabije nego u 2021., procjenjuju u OECD-u, a iduće godine aktivnost će usporiti na samo 1.6 odosto. Inflacija bi ove godine trebala da dosegne sedam odosto i uspori na 4.6 odsto u 2023., izračunali su.

Njemačka najslabija

Njemačka ekonomija porašće ove godine 1.9 posto te 1.7 posto u 2023. budući da će oporavak od koronakrize omesti rat u Ukrajini i embargo na rusku naftu. Francuskoj prognoziraju 2.4-postotni rast u ovoj godini, koji bi u 2023. trebao da uspori na 1.4 posto.

Zbog rata talijanski BDP će zabilježiti rast ove godine za  samo 2.5 odsto, nakon 6.6-postotnog skoka u 2021. U idućoj godini usporiće na 1.2 odsto. Španjija bi u ovoj godini trebala da zabilježi stopu rasta od 2.2 odsto zbog pojačane neizvjesnosti, visoke inflacije i slabije vanjske potražnje. Britanski BDP porašće ove godine 3.6 odsto i stagniraće u 2023., pokazuju računice OECD-a.

SAD uz bok eurozoni

Američka ekonomija porašće ove godine 2.5 odsto, nakon 5.7-postotnog rasta u 2021., budući da će problemi u nabavci, više cijene nafte i brži tempo normalizacije monetarne politike zakočiti aktivnosti više nego što se očekivalo, ističu iz OECD. U 2023. rast bi po njihovim procjenama trebao da uspori na 1.2 posto.

Japan je zakočio val zaraze omikron varijantom koronavirusa, pa bi njihova ekonomija ove godine trebala da poraste za 1.7 odsto i 1.8 posto u 2023. Zbog pandemijskih ograničenja kinesko gospodarstvo naglo je usporilo i ove će godine porasti samo 4.4 posto i potom ubrza u 2023., uz prognoziranu stopu rasta od 4.9 odsto, procjenjuju u OECD-u.

Na indijsku ekonomiju negativno utiče rat u Ukrajini s obzirom na zavisnost od uvoza energije. Tako bi rast indijskog BDP-a u finansijskoj 2022. trebao da uspori na 6,9 odsto, te na 6,2 u 2023. godini.

Rat podržava inflaciju

Ruska invazija na Ukrajinu istovremeno je prigušila nadu da bi povišena inflacija koju su u pandemiji covida 19 podstaknuli poremećaji u nabavci širom svijeta bi uskoro mogla oslabiti. Budući da su Rusija i Ukrajina vodeći dobavljači brojnih sirovina, njihove su cijene zbog rata naglo porasle.

Ako se nešto ne preduzme, prijeti velika opasnost krize u snabdijevanju hranom, upozorio je OECD.

izvor: Portal Analitika

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor