Search
Close this search box.

Održana obuka u vidu radnog ručka sa penzionerima „Sloboda da odlučujemo sami“

Centar kreativnih vještina je danas u “Hotelu Berane” u okviru projekta “Ne zapostavimo stare promovišimo društvo za sve generacije” koji je podržan od strane Ministarstva finasija i socijalnog staranja održao obuku u vidu radnog ručka sa penzionerima pod nazivom „Sloboda da odlučujemo sami“, koji je vodila advokatica Mirjana Pajković.

Foto: mladiberana.me
Foto: mladiberana.me

Obuka se odnosila na temu, podizanja svijesti i znanja starih lica o pitanjima značajnim za donošenje životno važnih odluka kao što je testament, raspolaganje imovinom, obezbjeđivanje usluga socijalne zaštite, zaštita imovinskih prava, penzijsko invalidskog osiguranja kao i brojne druge pravne teme koje su važne za naše stare sugrađane.

Ovom aktivnošću su, prema njihovim riječima, željeli da pomognu njihovim najstarijim sugrađanima oko brojnih pravnih nepoznanica a koje su veoma važne za njih, da ih upute šta i kako mogu ostvariti što im, kako su kazali, svakako Zakon omogućava ali koja u većini slučajeva ne koriste.

Prisutni penzioneri iz Udruženja sa sjevera Crne Gore i to iz Berana, Plava, Andrijevice i Bijelog Polja, imali su brojna pitanja koja su postavljali, i na koja su dobili adekvatne odgovore i objašnjenja kako da svoje probleme pravnim putem mogu riješiti.

Najviše pažnje prisutnih privuklo je pitanje testamenta, na koji način i kako ga mogu sastaviti da kasnije bude validan i neoboriv, a svojim primjerima iz uže i šire porodice koji su govorili o brojnim sukobima i razdorima u porodici zbog imovinsko pravnih pitanja i podjele imovine.

Kako su kazali iz NVO, predavač i prisutni su se zadržali na prava koja mogu da ih zaštite od bilo koje vrste nasilja, jer kako su istakli o njima se niko ne brine i nažalost sjete ih se samo uoči izbornih procesa.

Stari predstavljaju grupu stanovništva kojoj je potrebno obezbijediti posebnu zaštitu u životu i društvu. Njima je potrebna posebna briga društva u stvaranju dobrih materijalnih i stambenih uslova, zdravstvene ali i pravne i socijalne zaštite.

Poštovanjem osnovnih ljudskih vrijednosti i njegovanjem jednakosti među svim članovima društva obezbjeđuje se da i starost bude ispunjena životom, a ne pukim kako vole da kažu “životarenjem”.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor