Search
Close this search box.

Od večeras u ponoć bez emisija u kojima se podstiče na mržnju

Operateri u Crnoj Gori moraće od večeras u ponoć pa narednih šest mjeseci da zamrače programske sadržaje „Dobro jutro Srbijo“, „Vikend jutro“, „Ćirilica“ i „Posle ručka“, koji se emituju u okviru televizijskog programa TV Hepi, jer se u tim emisijama u proteklih godinu više puta podsticalo na mržnju, netrpeljivost i diskriminaciju prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti.

Rješenja je dobilo sedam operatera i to: Orion Telekom, M-tel, „mSAT“, Total TV, Telemah, Extra TV, TV za sve.

AEM je mnogo puta do sada u proteklih 12 mjeseci mogla da ograniči te emisije, ali iz nekog razloga to je učinjeno tek sad pod pritiskom javnosti.

Savjet AEM je naprasno odlučio da organizuje sjednicu u subotu 8. januara na kojoj su donijeli odluku da na šest mjeseci ograniče sporne kanale u okviru televizijskog programa TV Hepi iz Srbije.

Odluka crnogorskog regulatora uslijedila je nakon pritiska javnosti zbog niza besprizornih uvreda koje je nekoliko dana lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj iznosio na račun građana i građanki Cetinja. Nije se zaustavio, već je nastavio sa mizoginim kvalifikacijama upućenim poslanici Socijaldemokratske partije Draginji Vuksanović-Stanković.

“Mjera iz tačke 1 ovog rješenja se izriče zbog kršenja člana 7 stav 1 Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji, kojim je propisano da programski sadržaji, u pogledu njihovog prikazivanja i sadržaja, moraju poštovati dostojanstvo ljudskog bića i osnovna prava drugih, kao i da posebno ne smiju neprikladno isticati nasilje ili podsticati rasnu netrpeljivost”, navodi se u rješenju Savjeta AEM.

Dodaju da je članom 48 stav 2 Zakona o elektronskim medijima propisano da se „AVM uslugom ne smije podsticati mržnja ili diskriminacija po osnovu rase, etničke pripadnosti, boje kože, pola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog porijekla, imovnog stanja, članstva u sindikatu, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili porodičnog statusa, starosne dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta ili polne orijentacije“.

“Ne dovodeći u pitanje pravo svih emitera da informišu javnost o pitanjima od javnog interesa, Savjet Agencije je ocijenio da se u navedenim sadržajima zloupotrebljava pravo na slobodu izražavanja”, navode iz Savjeta AEM.

Cijeneći da se radi o pitanju od javnog interesa, čija zaštita zahtijeva sprovođenje mjera kojima će se suzbiti sporno izražavanje, za koje je konstatovano da postoji kontinuitet, SAEM je zaključio da je opravdano i proporcionalno da se, na period od šest mjeseci, ograniči reemitovanje spomenutih emisija.

Izvor: antenam.net

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor