Search
Close this search box.

Od početka godine prikupili 112 jedinica krvi

Bjelopoljski Klub dobrovoljnih davalaca na visini humanog zadatka

Klub dobrovoljnih davalaca broji više od 1.700 članova, a među njima je sve više mladih, đaka i studenata, spremnih da se odazovu na svaki poziv, kazao je Mašan Živković

Vlado Tomović na jednoj od akcija – Foto: Milovan Novović

BIJELO POLjE – Opštinska organizacija Crvenog krsta i Klub dobrovoljnih davalaca krvi poslednjih godina maksimalno su posvećeni promociji dobrovoljnog davalaštva, što je rezultiralo brojnijim i podmlađenim članstvom, kazao je koordinator OO CK Mašan Živković. On dodaje da je uspješnom radu kluba doprinio i agilni upravni odbor na čelu sa Vladom Tomovićem.

– Uloga Crvenog krsta i jeste da promoviše dobrovoljno davalaštvo krvi, tako da smo se više posvetili tome, pa klubu pružamo ne samo finansijsku pomoć već i pomoć u organizovanju akcija i sprovođenju drugih aktivnosti. To sve ne bi bilo moguće da nas i lokalna samouprava nije prepoznala kao krovnu instituciju za dobrovoljno davalaštvo krvi u Bijelom Polju. Efekti su vidljivi budući da Klub dobrovoljnih davalaca broji više od 1.700 članova, a među njima je sve više mladih, đaka i studenata, spremnih da se odazovu na svaki poziv. Za naš rad dobili smo i priznanja, 2019. godine od Ministarstva zdravlja i prošle godine od Kabineta za transfuziju Opšte bolnice za razvoj dobrovoljnog davalaštva krvi – istakao je Živković.

Navodi da je gašenjem mnogih preduzeća u gradu davalaštvo zapalo u krizu, budući da je svojevremeno svaka veća organizacija imala društvo dobrovoljnih davalaca i bilo je lako obezbijediti dovoljne količine dragocjene tečnosti.

– Danas je situacija drugačija. Stariji davaoci su zbog godina starosti morali da prestanu da daju krv, pa smo u protekle dvije godine morali da poradimo prije svega na popularizaciji, a onda i na omasovljenju dobrovoljnog davalaštva krvi. Naš trud je urodio plodom. Od početka godine imali smo tri veće akcije i dvije manje, tokom kojih je prikupljeno 112 jedinica krvi – naglašava Živković.

M.N.


Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor