Od boginja oboljelo 687 osoba

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) saopšteno je da je tokom decembra registrovano 687 oboljelih od virusa varičele (ovčje boginje), dok je ukupno od zaraznih bolesti oboljelo 906 osoba.

Zdravstvene ustanove iz 22 opštine prijavile su obolijevanja od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju (Foto: rtcg.me)Zdravstvene ustanove iz 22 opštine prijavile su obolijevanja od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju (Foto: rtcg.me)

 

Iz Instituta ističu da je prošlog mjeseca sa virusom gripa registrovano 69 osoba.

„U decembru 2019. godine Institutu za javno zdravlje Crne Gore ukupno je prijavljeno 906 osoba obolje lih od neke od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju. Ako se u obzir uzmu i akutne respiratorne infekcije (19.119), te diferencirani i nediferencirani oblici gripa (69) ukupno su prijavljene 20.094 oboljele osobe. Stopa incidencije zasnovana na individualnim prijavama slučajeva zaraznih bolesti za ovaj mjesec iznosi 145,6/100.000 stanovnika, što je za oko 11 odsto manja vrijednost od stope incidencije iz prethodnog mjeseca i za oko 34 odsto manja vrijednost od stope incidencije iz decembra 2018. godine. Uzimajući u obzir i akutne respiratorne infekcije, nediferencirani i diferencirani oblik gripa, stopa incidencije za ovaj mjesec iznosi 3 228,6/100.000 stanovnika“, navode iz IJZ, piše Dan.

Zdravstvene ustanove iz 22 opštine prijavile su obolijevanja od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju, pri čemu je najveći broj oboljelih registrovan od varičele (687), streptokoknog tonzilo-faringitisa (62), skabijesa (50), akutnog enterokolitisa (18), respiratornih infekcija izazvanih RSV (respiratornim sincicijelnim virusom)(17), infektivne mononukleoze (16) i šarlaha (12).

„Navedenih sedam oboljenja čine 95,1 odsto od ukupnog broja prijavljenih zaraznih bolesti u ovom mjesecu i njihovaučestalostprikazanaje na grafikonu 1. U decembru 2019. godine su u odnosu na put prenosa (ne uzimajući u obzir akutne respiratorne infekcije, nediferencirani i diferencirani oblik gripa) dominirale respiratorne zarazne bolesti sa 88 odsto, zatim parazitarne bolesti sa šest odsto i crijevne zarazne bolesti sa četiri odsto“, navodi se u izvještaju.

Izvor:RTCG

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor