Search
Close this search box.

Od 4. maja radiće frizeri, stomatolozi, taksisti, a od 18. ugostitelji i tržni centri

Pred nama su dani kada moramo slušati struku. Povoljna epidemiološka situacija dala nam je za pravo da počnemo ublažavanje mjera. Pripremamo se i za nova ublažavanja. Princip je: poštovanjem mjera do njihovog ublažavanja ili ukidanja. U suprotnom mjere će se morati produžavati i pooštravati, poručio je na konferenciji za novinare potpredsjednik Vlade i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela Milutin Simović.

Simović je najavio da ako epidemiološka situacija bude pod kontrolom, druga faza ublažavanja mjera, važiće od 4. maja.

“Omogućiće se rad prodavnica, zanatskih radnji, servisa, frizerskih i kozmetičkih salona, fitnes centara, knjižara, stomatoloških ordinacija, auto-škola, rent-a-car usluga, muzeja i galerija…”, najavio je on.

Takođe, omogućiće se odlazak do vikendica u drugim opštinama.

“Dozvoliće se gradski taksi prevoz, kao i lokalni javni gradski prevoz u opštinama u kojima nijesu registrovani slučajevi zaraze”, pojasnio je Simović.

Podsjetio je da je nakon prve faze ublažavanja mjera registrovan zabrinjavajuć neodgovoran odnos, ne građana, nego onih koji pružaju usluge.

“Ovakvo ponašanje ugrožava naše planove za popuštanje mjera i oživljavanje ekonomije i to nećemo dozvoliti”, poručio je Simović.

Ako se uspješno savlada druga faza treća faza počeće 18. maja i obuhvatiće: otvaranje restorana, kafića, hotelskih terasa, plažnih barova, plaža i tržnih centara.

Ukoliko se ponovo uspješno savlada treća faza četvrta faza počela bi 1. juna i u njoj bi bio uspostavljen drumski, željeznički i plovni gradski i međugradski saobraćaj uz odgovarajuće mjere zaštite.

Postizanje postavljenih ciljeva i ublažavanje mjera zavisiće po riječima Simovića od rezultata cijelog crnogorskog društva u ispunjavanju šest ključnih kriterijuma.

Kruterijumi su:

1. Da širenje infekcije držimo pod kontrolom.
2. Dalje značajno testiranje, praćenje izolacije i kontakata.
3. Dalja posebna pažnja i briga o zdravstvenim ustanovama i domovima za stare i drugim ranjivim kategorijma,
4. Uspostavljanje jasno propisanih preventivnih mjera na svakom radnom mjestu.
5. Maksimalno smanjivanje rizika od unosa virusa iz drugih država,
6. Puno uključivanje i angažovanje građana – jer svaki pojedinac ima ključnu ulogu u omogućavanju održavanja stabilnog stanja.

On je rekao da razvoj situacije prate i u regionalnom i širem kontekstu, jer ovaj i ovakav globalni problem traži i šire sagledavanje.

“Informacije i preporuke koje dobijamo od evropskih i globalnih adresa kakva je Svjetska zdravstvena organizacija za nas predstavljaju važne i opredjeljujuće putokaze. Putokaze koji jasno ukazuju da nije vrijeme za opuštanje, da nije vrijeme za vraćanje uobičajenim navikama. Iza nas je zahtjevna faza kojoj smo odgovorili, prije svega, odgovornim odnosom građana, širokom uključenošću i efikasnim radom brojnih institucija, prateći i uvažavajući sve preporuke struke. Pred nama su dani, kada i dalje, i do kraja, moramo svi, bez rezerve slijediti savjete struke. Pred nama je vrijeme u kojem i dalje moramo reagovati brzo i snažno da bi i dalje sačuvali ono što je najveća vrijednost svake države – zdravlje i živote svojih građana”, zaključio je Simović.

Izvor: CDM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor