Obilježena 29. godišnjica smrti Srđana Aleksića

Predstavnici vlasti Trebinja obilježili su danas 29. godišnjicu smrti Srđana Aleksića, mladića pretučenog u tom gradu jer je štitio prijatelja Bošnjaka za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.

Grob ubijenog mladića danas su posjetili njegov otac Rade Aleksić i predstavnici lokalnih vlasti, i položili cvijeće i zapalili svijeće.

Srđanov otac je novinarima rekao da se „tuga ne može izbjeći, ali da je ponos jači od tuge“.

„Ova suza u mom oku je suza ponosa. Znam da je Srđanovo djelo u mnogim ljudima probudilo osjećaj poštovanja i čovječnosti“, kazao je Rade Aleksić.

On je pozvao najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića da posjeti Srđanov grob.

„Sreo sam se sa Novakom u svečanoj dvorani Skupštine Srbije, gdje je on primao priznanje za svoje zasluge, a ja za Srđanove, i volio bih da se susretnu dva čovjeka. Jedan koji je životom pokazao šta treba učiniti kao čovjek, i drugi koji cijelom svijetu pokazuje kako se čovjek treba ponašati. To mi srce kaže“, rekao je Aleksić.

Srđan Aleksić je pretučen 21. januara 1993. godine, kada je pokušao da spase Alena Glavovića, koga su četiri pripadnika Vojske Republike Srpske počela da maltretiraju i tuku, pošto su legitimisanjem stanovništva na pijaci u Trebinju ustanovili da je Bošnjak.

Kada je Srđan priskočio u pomoć Alenu, vojnici su pustili Glavovića i kundacima pušaka isprebijali Aleksića, koji je povredama podlegao šest dana kasnije.

Posthumno mu je dodeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, a jedna od ulica u Sarajevu nazvana je po Srđanu Aleksiću 15 godina poslije njegove smrti.

izvor: rtcg.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor