Search
Close this search box.

NVO,,Euromost” organizovala u Bijelom Polju prvu Nacionalnu konferenciju za mlade

Juče se u hotelu,,Franca” u Bijelom Polju održala prva Nacionalna konferencija za mlade, u organizaciji nevladine organizacije,,Euromost”, na kojoj su prisustvovali Ministar za sport i mlade Nikola Janovič, direktor direktorata za mlade Nenad Koprivica, predsjednik Skupštine opštine Bijelo Polje Abaz Dizdarević, predsjednik opštine Bijelo Polje Petar Smolović, potpredsjednici opštine Bijelo Polje, kao i veliki broj mladih iz opština sa sjevera Crne Gore.

Na konferenciji su po prvi put mladi sa sjevera iznosili sve probleme sa kojim se susreću mladi na sjeveru, postavljajući pitanja najviše Ministru sporta i mladih.

Džejla Alihodžić koja pohadja medicinsku školu kroz svoje izlaganje je navela, koliko su mladi na sjeveru u problemima, da najbolje govori njihov odlazak prema Podgorici ili nekim drugim gradovima Evropske Unije, da tome doprinosi velika nezaposlenosti mladih, gdje su prinudjeni pa čak i ona, da već u srednjoj školi razmišljaju o odlasku iz opština sa sjevera.

     Mlada aktivistkinja Džejla Alihodžić

Ona je pitala Ministra Nikolu Janovića, dali on smatra da je položaj mladih na sjeveru Crne Gore ugrožen, jer im ništa nije pruženo, nemaju posao, nemaju uslova da se školuju na sjeveru, nemaju omladinske servise ili biblioteke, ali ni mjesta gdje će se okupljati i razmijenjivati mišljenja i dali takodje smatra da su mladi na sjeveru u ravnopravnom položaju naspram mladih u Podgorici.

Ispred mladih se obratila u svojstvu izlagača, Hana Zoronjić koja je navela, da kada se tiče omladinskog aktivizma najveća pažnja se posvećuje mladima kroz neku političku partiju, gdje su devedeset posto djeca nekih funkcionera, koja se spremaju da zamijene svoje roditelje na nekim važnim mjestima, ona je napomenula da je ovo prvi put da se održava ovakva konferemcija gdje mladi mogu slobodno da govore o svim problemima sa kojim se susreću.

     Hana Zoronjić

Irijana Rizvanović koja je maturirala ove godine je kazala, da je pripadnica romske zajednice i da je član kluba mladih,,Euromost”, zahvalivši se svim mladim iz ovog kluba, jer nikada nije osjetila neku razliku od strane svojih kolega, što govori da  mladi romske populacije mogu slobodno da se integrišu sa mladima druge većinske populacije. Rizvanovićka je napomenula, da su mladi romske populacije slabo zastupljeni kroz  lokalne akcione planove za mlade u opštinama na sjeveru Crne Gore, kao da ne postoje, sa čime se ne doprinosi njihovoj integraciji, već dikriminaciji.

     Irijana Rizvanović

Rizvanovićka je kazala, da je imala čast da prvi put učestvuje na sjednici lokalnog parlamenta kao mlada romkinja i to u Bijelopoljskom parlamentu, preko nevladine organizacije,,Euromost“ i to je prvi put na sjeveru Crne Gore, da neko ispred romske populacije uzme učešće u jednom lokalnom parlamentu i smatra da je vrijeme i da romska populacija ima svoga predstavnika u lokalnim parlamentima i da su se za to stvorili uslovi.

   Ministar sporta i mladih Nikola Janović

Ministar za sport i mlade Nikola Janović je kroz svoje odgovore kazao, da se sa problemom odlaska mladih susreću sve države u regionu, gdje je naveo primjer Hrvatske i da moramo biti svjesni da će se uvijek prema zakonu tržišta, a u želji da probate nešto novo da odete negdje drugo, kada bude veća plata u nekim drugim zemljama, neko željeti, što je i logično da ode i nadje neke mogućnosti na drugo mjesto.

On je naveo, da mu je drago što je učestvovao na konferenciji i da je poželjno i saslušati sve savjete mladih i to govori koliko žele da budu uključeni u sve procese i da mu je drago što mladi imaju svoje mišljenje.

    Koordinatorka u klubu mladih,,Euromost” Šejla Smakić

Koordinatorka u klubu mladih,,Euromost” Šejla Smakić je na konferenciji predložila preporuke i zaključke u 12 tačaka, koje će proslijediti državnim i lokalnim institucijama i ustanovama, kao i svim lokalnim upravama na sjeveru Crne Gore.

Konferencija je organizovana na temu, , Učesće mladih u donošenju odluka na lokalnom nivou”.

Konferencija je realizovana kroz projekat, , Želim da vidim hoću da znam”, koji je odobren od komisije za dodjelu sredstava programa za NVO, Ministarstva za sport i mlade.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor