Nuculović: Očekivati porast taksi cijena i do 50 odsto

Dejan Nuculović, predsjednik Odbora taksi prevoza pri Uniji poslodavaca, kazao je da je za očekivati porast cijena taksi prevoza, prema procjenama i do 50 odsto, ali da se nada da se to neće dogoditi ako Ministarstvo finansija i socijalnog staranja uvaži njihove zahtjeve.

Foto: standard.co.me
Foto: standard.co.me

Taksisti smatraju da bi se u dijelu subvencija na zarade za prvih tri mjeseca ove godine, kao i subvencija za gorivo, nadoknadili trenutni njihovi gubici, čime bi se doprinijelo daljem poslovanju kompanija.

Prema riječima Nuculovića, ako im se ne ispune zahtjevi, kazao je da bi većina legalnih firmi i samostalnih preduzetnika došlo u situaciju dužničkog ropstva i gašenja radnih mjesta.

Sastanak između predstavnika Strukovnog sindikata taksista, pomenutog odbora i ministarstva održaće se sjutra.

Kako je objasnio Nuculović, na poslovanje taksista su posebno uticale restriktivne mjere u borbi protiv koronavirusa kada su oni radili u otežanim uslovima i skraćenim radnim vremenom. Pad prihoda, prema njegovim riječima, tokom pandemije u odnosu na 2019. godinu za svaku kompaniju iznosio je od 60 do 80 odsto.

Naveo je da je problem između ostalog nastao kada je na snagu stupio program “Evropa sad”, kojim je predviđena minimalna zarada od 450 eura.

On je kazao da su Zakon bezrezervno podržali kroz aktivno učešće odbora pri Uniji poslodavaca. Međutim, prema njegovim riječima, usljed ekonomske krize koja, dodaje, traje od nastanka i trajanja pandemije, nenormalno poskupljenje goriva i pad prometa dovelo ih je u bezizlaznu situaciju i momenat kada ne mogu da održe svoje poslovanje gdje kako je kazao, uredno izmiruju ne tako male fiskalne i parafiskalne namete i zarade svojim zaposlenima.

Iz Odbora i Strukovnog sindikata taksista ranije je saopšteno da je posljednji poziv za sastankom MFSS-u upućen 24. januara ostao bez odgovara, te ostavio taksi prevoznike bez adekvatne pomoći.

Iz MFSS su kazali da apsolutno ne ignorišu poziv Strukovnog sindikata taksista i Odbora za taksi prevoz, već da su razmatrali njihove zahtjeve.

Iz Ministarstva su saopštili da MFSS sagledava realne mogućnosti i da će vrh ovog resora do kraja sedmice, najvjerovatnije u četvrtak, razgovarati sa njihovim predstavnicima.

Taksisti su tokom decembra održali protest, kada su takođe zahtijevali prijem kod predstavnika ministarstava.

Kako je kazao Nuculović, taj protest nije donio nikakvu korist ni firmama ni samostalnim preduzetnicima, kao ni da nije došlo ni do prijema kod nadležnih organa.

On je najavio nove proteste ukoliko ne dođe do rješavanja njihovih problema i naveo da u Crnoj Gori ima oko 3.500 taksi vozila.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor