Novski privrednici pisali Vladi: Od opstanka Bolnice Meljine i Instituta zavisi i turistička privreda

Poručuju da je pitanje opstanka tih ustanova ujedno i pitanje opstanka zdravstvenog turizma i turističke privredePredstavnici turističke privrede iz Herceg Novog uputili su otvoreno pismo premijeru Dritanu Abazoviću u kojem apeluju na Vladu Crne Gore da hitno reaguje i nađe način da stane na kraj alarmantnoj situaciji u kojoj se nalaze Bolnica Meljine i Institut „Simo Milošević“. Poručuju da je pitanje opstanka tih ustanova ujedno i pitanje opstanka zdravstvenog turizma i turističke privrede.

„Polazeći od činjenice da turizam predstavlja stratešku privrednu granu Crne Gore, kao i toga da je jedan od osnovnih preduslova za njegov razvoj adekvatno ostvarivanje zdravstvene zaštite za sve koji borave na teritoriji jedne opštine, turistički privrednici Herceg Novog snažno podržavaju borbu za spas Bolnice u Meljinama i Instituta ‘Dr Simo Milošević’ u Igalu i apeluju na Vladu Crne Gore da sačuva ove ustanove u kapacitetu koji je adekvatan za građane i građanke Herceg Novog i sve goste grada“, navodi se u pismu, prenosi RTCG portal.

Predstavnici turističke privrede iz Herceg Novog poručili su da bez Bolnice u Meljinama i Instituta „Dr Simo Milošević“ Herceg Novi ostaje bez sekundarne zdravstvene zaštite i uslova za dalji razvoj, a kako su kazali, Crna Gora bez centra i okosnice zdravstvenog turizma, koji je prepoznat kao državni interes.

„Bolnica predstavlja uslov za rad jedine banje u Crnoj Gori, kao i za razvoj kompletne turističke privrede u našem gradu“, kazali su.

Podsjećaju da su vladinim Programom razvoja zdravstvenog turizma Crne Gore od 2021. do 2023. godine, Institut i Bolnica među nosiocima potencijala koji Crna Gora ima u medicinskom turizmu.

„Nažalost, danas svjedočimo borbi za spas tih ustanova koja je na novskim ulicama okupila zaposlene i brojne građane – zaposleni u Bolnici zbog nezadovoljstva načinom na koji se obavlja prelazak ove ustanove u sistem javnog zdravstva, a radnici Instituta kako bi pozvali državu da počne domaćinski da se odnosi prema svojoj imovini i ne dozvoli privatizaciju“, navodi se u otvorenom pismu.

Poručuju da je Herceg Novom neophodna bolnica koja može tokom cijele godine da obezbijedi sekundarnu zdravstvenu zaštitu za oko 30 hiljada građana, kao i za više desetina hiljada turista, te da bude oslonac Institutu Igalo u slučaju potrebe za hitnim liječenjem njihovih pacijenata.

„Ako posjetiocima Herceg Novog ne možemo obezbijediti sekundarnu zdravstvenu zaštitu, ne možemo računati na rast posjete i dalje jačanje hotelskih kapaciteta. Da ne pominjemo uticaj koji bi gašenje Bolnice imalo na kvalitet života svih nas u Herceg Novom, zbog činjenice da putovanje do bolnice, koje bi trajalo najmanje 40 minuta do sat vremena duže nego sad, može činiti razliku između života i smrti“, kazali su.

U slučaju da Herceg Novi ostane bez adekvatne bolnice, novski privrednici smatraju da bi imali situaciju da tokom perioda kada je u gradu najveći broj posjetilaca, a samim tim i najveća potreba za sekundarnom zdravstvenom zaštitom, put do najbliže bolnice mogao da traje satima.

„Postavlja se pitanje koliko će u takvim okolnostima naš grad biti sigurna i bezbjedna destinacija za boravak, a samim tim i za poslovanje turističke privrede i dalja ulaganja u razvoj najznačajnije privredne grane. Obezbjeđivanje adekvatnog liječenja i zdravstvene zaštite za svakog pojedinca u Herceg Novom pitanje je u čijem rješavanju ne smije biti mjesta za lične interese, politička nadgornjavanja i odugovlačenje, već samo za hitno rješavanje problema i dogovor koji će biti u najboljem interesu države, grada i zaposlenih u ovim ustanovama, a samim tim i turističke privrede i budućeg razvoja“, kazali su.

Predstavnici turističke privrede Herceg Novog, podržali su borbu za opstanak i unaprijeđenje funkcionisanja Bolnice u Meljinama i Instituta Igalo.

„Apelujemo na Vladu Crne Gore da hitno reaguje i nađe način da stane na kraj alarmantnoj situaciji u kojoj se nalaze Bolnica i Institut, jer je pitanje opstanka ovih ustanova ujedno i pitanje opstanka zdravstvenog turizma i turističke privrede.

Izvor:DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor