Search
Close this search box.

Nove laboratorijske pretrage u KCCG

Centar za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku (CKLD) Kliničkog centra Crne Gore nastavlja sa uvođenjem novih laboratorijskih pretraga.

“Naime, od 1. septembra 2022. u CKLD-u, zahvaljujući instalaciji polarizacionog mikroskopa, radi se dijagnostika koja se, između ostalog, koristi za potvrdu prisustva kristala mokraćne kiseline u sinovijalnoj tečnosti (viskozna tečnost koja se nalazi u šupljini zglobova), što predstavlja zlatni standard u dijagnostici gihta”, kazali su iz KCCG.

Giht je, pojašnjavaju, reumatsko, metaboličko oboljenje koje karakterišu povećana koncentracija mokraćne kiseline u krvi, napadi naglo nastale upale zgloba (obično jednog), naslage kristala mokraćne kiseline i u vanzglobnim tkivima, naslage kristala mokraćne kiseline u bubregu te bubrežni kamenci.

“Kod povećanja mokraćne kiseline u krvi iznad 420 µmol/L kod muškaraca, a iznad 360 µmol/L kod žena može doći do nakupljanja kristala mokraćne kiseline i u vanzglobnim strukturama (okolozglobnim mekim tkivima)”, kazali su iz KCCG.

Giht, kažu, pogađa uglavnom srednjovječne muškarce i žene u menopauzi.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor