Nova nastavna godina Filozofskog fakulteta sa obnovljenom zgradom

Dekanica Filozofskog fakulteta u Nikšiću Tatjana Novović najavila je da će novu nastavnu godinu na tom fakultetu studenti dočekati u obnovljenoj zgradi u čije renoviranje će biti uloženo više od 260.000 eura. Kako je naglasila gostujući u Jutarnjem programu TVCG radovi su u toku, a u planu je, prije svega, sanacija krova koji je prokišnjavao, zatim uređenje elektro instalacija, mašinskih postrojenja, hidroizolacije, fasade.

Novović kazala da će u obnovu zgrade biti uloženo blizu 300.000 eura, (Foto: RTCG)
Novović kazala da će u obnovu zgrade biti uloženo blizu 300.000 eura, (Foto: RTCG)

Novović je saopštila da oni ove godine 17. oktobra obilježavaju 75 godina postojanja.

“Zgrada nije toliko stara, bilo je ulaganja, ali već je sada bila potrebna rekonstrukcija. Organizacionih jedinica je više i sve imaju svoje potrebe. Biće uloženo 262.000 eura, a očekujemo da radovi budu gotovi do kraja ljeta i da čekamo akademsku godinu u novom ruhu“, naglasila je Novović.

Pomenula je i da se radi na uređenju dvorišta i proširivanju odnosno stavljanju ograde na jednom dijelu koji je nije imao.

Novović: „I to će biti riješeno i teren poravnan i to je neka investicija od 15.000 eura, a u tom dijelu pomogla je Opština Nikšić sa mehanizacijim da taj treren privredimo namjeni i da donekle pripremimo i za gradnju Filiološkog fakulteta koji je planiran u sklopi istog dvorišta. A trenutno su obje organizacione jedinice i Filozofski i Filološki smještene u jednoj zgradi“, kazala je Novović.

Najavila je upis početkom jula, planirano je mjesta za 290 studenata na devet programa. Kako je kazala, najveće interesovanje je za učitelje, predškolsko vaspitanje, psihologiju, pedagogiju, pa ostalo.

„I ove godine imamo elektronski upis što je olakšavajuća okolnost, a zainteresovani kandidati mogu da prate i rang liste i svoje pozicije na njima, pa da blagovremeno reaguju i prebace se na one smjerove koje su u sferi njihovog interesovanja i da još u prvom roku riješe upis.“

Istakla je da Fakultet ima dobru saradnju sa visokoškolskim ustanovama u regionu.

-Erasmus program je samo jedan od načina povezivanja. Trenutno se realizuje jedan program na smjeru geografije, čiji je koordinator Sveučelište u Zagrebu, zatim bilateralne projekte sa Slovenijom na programima sociologije, istorije i niz sporazuma sa univeritetima u regionu u Zagrebu, Beogradu, Osjeku.

Naglasila je i da vode računa i o praski i da je do 5 odsto opredijeljeno za taj dio, dodajući da svaki program na svoj način modeluje taj dio rada.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor