Njemačka ekonomija zbog rata i skupih energenata na gubitku 260 milijardi eura

Njemačka ekonomija ostaće bez više od 260 milijardi eura dodatne vrijednosti do 2030. godine usljed rata u Ukrajini i visokih cijena energenata, što će negativno uticati na tržište rada, pokazala je studija Instituta za istraživanje zapošljavanja (IAB).

Njemački bruto domaći proizvod (BDP) po prilagođenim cijenama biće naredne godine 1,7 odsto niži, a zaposleno će biti oko 240 hiljada manje ljudi u odnosu na situaciju kada bi u Evropi vladao mir, pokazuje to istraživanje.

Očekuje se da će nivo zaposlenosti ostati na tom nivou sve do 2026. godine, kada će mjere podsticanja ekonomije početi nadmašivati negativne učinke te dovesti do povećanja broja zaposlenih za otprilike 60 hiljada u 2030, prenosi SEEbiz.

Kao jedan od najvećih gubitnika biće ugostiteljstvo, već ionako teško pogođeno pandemijom koronavirusa, a sad će vjerovatno osjetiti pad potrošačke kupovne moći.

Energetski intenzivni sektori, poput hemijske industrije i proizvodnje metala, takođe će vjerovatno osjetiti posljedice, procjenjuje se u istraživanju.

Ako bi se cijene energenata, koje su dosad skočile 160 odsto, ponovo udvostručile, njemački BDP bi bio gotovo četiri odsto niži nego da nije bilo rata.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor