Search
Close this search box.

Nišić: Ne budu li izabrane sudije, najviše će ispaštati građani

Direktorica Socijaldemokrata Irma Nišić poručila je da su izbor sudija Ustavnog suda, dogovor o prijevremenim izborima i evropske integracije u uzročno-posljedičnoj vezi, a doza političke ozbiljnosti i odgovornosti bi sada morala postojati.“Upozorenja o zaustavljanju procesa pregovora je bilo unazad mjesec dana više nego dovoljno i dolazila su sa više nivoa i različitih EU zvaničnika, ali su nažalost reakcije trenutne antievropske većine bile od ignorantskih do negirajućih. Dvije partije su zarad tuđih interesa svjesno i namjerno zarobile institucije i blokirale cjelokupni sistem, jer je očigledno da jedino u ovakvom drustveno-političkom haosu i mogu opstati na vlasti, sve zbog straha od izlaska na izbore. Sve partije u Crnoj Gori, a naročito parlamentarne većine moraju se urazumiti i konstruktivno djelovati, jer se u suprotnom stavlja na kocku najvažniji prioritet od nezavisnosti, a bitan taman koliko i sama nezavisnost – EU članstvo”, rekla je ona.

 Nišić konstatuje da neizbor sudija Ustavnog suda, u ovom posljednjem pokušaju, povlači za sobom sigurno dodatne sankcije. ,

“Zaustavljanje EU procesa može da znači i ukidanje vizne liberalizacije, koja postoji od 2009. godine, otkad smo se i po prvi put kao građani približili EU i vidjeli najkonkretniju korist ispunjavanja mjerila u pregovorima”, istakla je ona.

Upozorava i na druge konsekvence.

“,,Pored toga, moglo bi doći do ukidanja podrške iz EU fondova, što bi opet, direktni negativni uticaj imalo na razvojne modele i unapređenja cijelih oblasti. U suštini, neizborom sudija Ustavnog suda, najviše mogu izgubiti građani, a vladajuća većina konačno mora toga postati svjesna, kao i činjenice, da bez obzira što im blokada trenutno odgovara, Crna Gora ne smije da se od lidera EU integracija pretvori u državu nespremnu da odgovori na sve izazove koje je proizlaze iz pregovaračkog procesa”, zaključila je Nišić.

IZVOR:PORTAL ANALITIKA

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor