Search
Close this search box.

Neočekivan izbor: Italijan Bankero prvi pik NBA drafta

Orlando birao prvi i odlučio se za krilo slavnog koledža Djuk

Paolo Bankero (19), 208 santimetara visoko krilo čuvenog Djuk univerziteta, prvi je pik ovogodišnjeg NBA drafta – i neočekivan izbor Orlando Medžika.

To je iznenađujući epilog ,,najveće košarkaške berze talenata“ – jer mjesecima se očekivalo, pa i na sam dan drafta, da će prvi pik biti Džabari Smit.

Izuzetan atleta

Bankero, košarkaš rođen u Sijetlu, nakon izbora na draftu je saopštio i da se definitivno odlučio da će igrati za nacionalni tim Italije. Radi se o igraču izuzetnih atletskih predispozicija, iza kog je vrhunska sezonu Djuku: postizao je 17,2 poena po meču, uz 7,8 skokova i 3,2 asistencije u prosjeku, na 39 utakmica u NCAA ligi.

Za Orlando, Bankero je prvi pik još od 2004. godine i izbora slavnog centra Dvajta Hauarda. Izuzetno talentovani tim ,,magičnih“ dobio je veliko pojačanje pod obručem. Nakon skora 22-60 u sezoni za nama, očekuju se mnogo bolji rezultati.

Bankero se tokom odrastanja sa uspjehom bavio i atletikom i američkim fudbalom, ali kada je postalo očigledno da će porasti više od dva metra, odlučio se za košarku. Sin poznate američke košarkašice Ronde Smit i Italijana (Mario Bankero, igrač američkog fudbala), druga je zvijezda koledža Djuk koja je u samo četiri godine izabrana za prvog pika na draftu – nakon Zajona Viljamsona.

Rivalstvo sa Smitom

Centar Čet Holgrem izbor je Oklahoma Sitija kao drugi pik, a tek treći pik je krilo Džabari Smit, koji ide u Hjuston.

Poređenja Smita i Bankera su neminovna – obojica su krila visoka 208 santimetara i radi se o vršnjacima. Po ocjeni američkih medija, Italijan je raznovrsniji i zreliji igrač za kvalitetnu igru pod obručem – dok je Amerikanac Smit u značajnoj mjeri bolji šuter, pogotovo za tri poena, što je i glavni adut njegove igre.

Kada su igrači iz regiona u pitanju, Nikola Jović (19), veliki talenat beogradske Mege, završio je kao 27. pik u moćnom timu Majamija, jednom u najjačih u ligi. Očekivalo se da će biti bolje plasiran, oko 21. mjesta, ali Denver je propustio priliku da ga angažuje.

Hrvat Karlo Matković, takođe igrač Mege, kao 52. pik završio je u Nju Orleansu. Od 58 igrača izabranih na draftu, čak četvorica su Francuzi. Interesantan je izbor Džeremija Sočana, Amerikanca sa poljskim pasošem, kojeg je kao devetog pika izabrao San Antonio.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor