„Ne dozvoliti ukidanje Osnovnog suda u Kolašinu“

Predsjednik Opštine Kolašin Vladimir Martinović izrazio je zabrinutost u vezi sa mogućim ukidanjem Osnovnog suda u toj opštini, do čega bi moglo doći, kako objašnjava zbog Plana racionalizacije pravosudne mreže.

Prema njegovim riječima, Osnovni sud je institucija od krucijalne važnosti za Kolašin, i neophodna za pravilno funkcionisanje pravosuđa u Kolašinu.

„Ukidanje suda bi značilo da će se građani naše opštine suočiti sa dodatnim troškovima i nepotrebnim putovanjima kako bi pristupili pravdi. Ovo bi značilo i veće opterećenje za sudove u susjednim opštinama, što bi dovelo do njihove preopterećenosti i usporenog pristupa ostvarivanju njihovih prava. Takođe, prilikom razmatranja ovog Plana mora se voditi računa i onima koji su svoj radni vijek posvetili radu u ovim institucijama“, saopštio je Martinović.

Tvrdi da bi ukidanje suda neminovno vodilo i ka ukidanju ODT-a u Kolašinu što, kako kaže, nije dobra poruka u borbi protiv korupcije i kriminala.

„Stoga, apelujem da pažljivo razmotrite ovu odluku i shvatite da je očuvanje Osnovnog suda u Kolašinu od vitalne važnosti za moje sugrađane. Molim vas da ova institucija ne bude kolateralna šteta racionalizacije, već da uložite napore u cilju poboljšanja njenog rada i efikasnosti. Takođe, želim da naglasim da je Osnovni sud u Kolašinu jedan od sudova sa velikom tradicijom u našoj zemlji. Ovaj sud je odigrao ključnu ulogu u zaštiti prava građana i borbi za pravdu u ovom dijelu Crne Gore“, saopštio je Martinović.

Dodaje da o tome dovoljno govori činjenica da je bio jedan od prvih sreskih sudova u predratnoj Crnoj Gori.

„Stoga bi njegova eventualna eliminacija iz pravosudne mreže, osim veliki gubitak za naš grad, njegovu istoriju i kulturno nasljeđe, predstavljala i svojevrstan obračun sa crnogorskom pravnom tradicijom što bi trebalo da je neizostavan faktor prilikom razmatranja ove odluke“, poručio je Martinović.

Martinović je uputio apel Ministarstvu pravde i Sudskom  savjetu da pažljivo razmotre ovu situaciju i da planom racionalizacije ne nanose nemjerljivu štetu Kolašinu ukidanjem tako značajne institucije za njega.

„Siguran sam da ćemo zajedničkim naporima i razumijevanjem za potrebe građana Kolašina uspjeti da pronađemo najbolje rješenje za sve, a to nipošto nije ukidanje suda“, zaključio je Martinović.

Izvor: RTCG
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor