Search
Close this search box.

Nastavlja se nemar na gradilištima, nadležni ćute

Novim primjerima nebrige i nemara na gradilištima svjedočili su proteklih dana građani Podgorice. U petak je na Tuškom putu povrijeđen radnik, dok su prekjuče zbog miniranja neprijatnost doživjeli mještani Gorice. Oni kažu da nadležne službe ćute. Sa druge strane, stručnjaci tvrde da se mora podvući crta i da se zakon najzad mora poštovati, jer odgovorni za propuste najčešće dobijaju blage kazne.

Kraj radne sedmice za stanovnike na Tuškom putu bio je uznemirujući. U petak predveče su začuli prasak i zapomaganje sa obližnjeg gradilišta, gdje se urušila betonska ploča i povrijedila radnika.

Samo 13 sati kasnije, stanovnike Ulice Vaka Đurovića ispod brda Gorica probudila je detonacija.

Cvijeta Radulović kaže da je odjedanput osjetila kao da se kuća ruši.

“Istrčala sam i vidim svi trče niz ulicu i pitaju šta se to desilo”, priča Radulović.

Ubrzo su saznali da nije ni zemljotres, ni bombardovanje, već da je minirano obližnje gradilište.

“Nisam znala u momentu šta i kako, ni da nas ne obavijeste, čista laž je da su nas obavijestili. Kuće stradale, ispucalo oko vrata, oko prozora, fasade”, kaže ona.

I dok je na Gorici stradala imovina ljudi, na Tuškom putu su zbog propusta bili ugroženi životi radnika. Taj slučaj, tvrdi građevinski sudski vještak Dragan Žarković, samo potvrđuje da se propustima gleda kroz prste po ko zna koji put.

“I ovaj slučaj kao i mnogi drugi koji su se desili na gradilištima u prethodnom periodu pokazuju da nam se prečesto događa i da je nedopustivo da nikakvih pouka i mjera se ne preduzima da se ovakve stvari izbjegnu”, kaže Žarković.

Blage kazne za odgovorne zbog povreda na radu nijesu dovoljna opomena. To je potvrdilo i jedno novinarsko istraživanje, kaže Žarković, jer tokom pet godina sud nije izrekao nijednu kaznu zatvora za teške povrede na radu.

“Uglavnom su rezultrali time da su svi ti ljudi oslobođeni uz kućni pritvor, uslovne ili novčanu kaznu, a za smrtne ishode, stajalo je u obrazloženju da su krivci se pokajali ili da imaju đecu ili da su to razlozi za tako blage kazne”, ističe Žarković.

I Žarković i mještani Gorice traže od nadležnih da najzad počnu da primjenjuju zakone. Ovi drugi prozivaju i nevladine organizacije koje, kako tvrde, ćute na uzurpaciju spomenika prirode, da se oglase. Mještani će danas, najavljuju, podnijeti prijavu tužilaštvu protiv investitora za uzurpaciju prostora.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor