Search
Close this search box.

Narativi Sputnjika Srbija doprinose podjelama između Istoka i Zapada

Sputnjik Srbija stavlja u prvi plan podjele na Zapadnom Balkanu, predstavljajući pro-Zapadne snage kao “slabe i “korumpirane”, s ciljem da podrede svoje susjede. Zemlje koje su bliske Zapadu (Albanija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora) prikazne su negativnije i često povezane sa kriminalom i korupcijom. Povremeno, to izvještavanje je takođe fokusirano na nesaglasnost EU kada je riječ o politici proširenja. To su neki od zaključaka izvještaja koji je objavio NATO Strateški komunikacioni centar izvrsnosti (NATO Stratcom CoE), koji je analizirao onlajn verziju Sputnjika na srpskom jeziku tokom 2018.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Izvještavanje Sputnjika Srbija jača percepciju podjela između “pro-Zapadne” i pro –istočne strane” na Zapadnom Balkanu, ocjenjuju istraživači.

Zemlje koje su bliske Zapadu (Albanija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora) prikazne su negativnije i često povezane sa kriminalom i korupcijom. Predstavljene su kao da su izgubile “suverenitet” ka Zapadu, ostajući sa « malo snage » i autnomije u odlučivanju. Srbija je predstavljena kao simpatija Rusije i kao “uspješna priča u regionu”.

Zapadni Balkan kao bojno polje?

NATO stratkom takođe uočava i da Sputnjik Srbija umanjuje težnje nekih zemalja da se pridruže NATO-u ili EU. Ekspeti su identifikovali 617 članaka u kojima se promovišu narativi o “hegemonskoj » EU. Povremeno, to izvještavanje je takođe fokusirano na nesaglasnost EU kada je riječ o politici proširenja.

U 386 članaka navodi se da Zapadni Balkan pod uticajem EU, navodeći kao primjer umiješanost EU u referedum u promjeni imena Sjeverne Makedonije.

„EU nije sposobna da se izbori sa izbjegličkom krizom“, je narativ koji je objavljen u 75 članaka Sputnjika, navodi se u analizi.

U 360 članaka, dodaje se, Zapadni Balkan je predstavljen kao « bojno polje » EU, sa 189 članaka u kojima se pominje da se EU takmiči sa Rusijom. Kosovo je posebno predstavljeno kao teren za rivalstvo sa Rusijom, dok se Rusija predstavlja kao podrška Srbima na Kosovu, u odnosu na EU, koja je, kako se tvrdi, na strani kosovskih Albanaca.

Narativi izazivaju osjećaj straha, nelagode i neizvjesnosti

U NATO Strateškom centru ocjenjuju da se, na osnovu izvještaja, Sputnjik Srbija “navodno ponaša kao profesionalan medij”. Naglašavaju da su  88 odsto analiziranih članaka bili izvještaji i mnogi od njih su neutralno govorili o činjenicama, ali da su oni „povremeno kombinovani sa lažnim i pretjeranim elementima, naglašavajući kontekst oblikovanja javnog mišljenja“.

„Neutralni ili suprotstavljeni ton (u jednoj trećini članaka) smjenjivao se sa negativnim tonom (65 % analiziranih članaka). Poput drugih medija koje sponzoriše Kremlj, narativi koje promvise Sputnjik često izazivaju osjećaj straha, nelagode i neizvjesnosti“, navodi se u analizi.

Sputnjik Srbija postoji od 2015. Zahvaljujući jezickim sličnostima sa bosanskim, crnogorskim i srpskim jezikom, dopire do publike u drugim zemljama Zapadnog Balakana, navodi se u izvještaju.

NATO stratkom analizirao je šest zapadnoblkanaskih zemalja (Albanija, BiH, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija),kao i EU i NATO, sa ciljem da se suprotstavi  glavnim narativima koje Sputnjik Srbija promoviše o ovim temama.

Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor