Napadače na Sadikovića izvesti pred lice pravde

Najviši državni zvaničnici osudili su sinoćnji napad na novinara Televizije Vijesti Seada Sadikovića.

Sadikovića je više osoba napalo sinoć oko 20 sati u centru Bijelog Polja. Identifikovane su i privedene dvije osobe, a utvrđuje se identitet drugih za kojima se traga.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je osudio napad na Sadikovića.

„Nasilje nije znak raspoznavanja evropske i kulturne Crne Gore. Sigurnost i zaštita novinara i bezbjedno okruženje su preduslov izgradnje demokratskog društva“, napisao je Đukanović na Tviteru.

„Vlada Crne Gore oštro osuđuje napad na novinara Seada Sadikovića tokom tzv. patriotskog skupa danas u Bijelom Polju. Pozdravljamo brzu reakciju nadležnih organa i apelujemo da počinioci budu izvedeni pred lice pravde“, navedeno je na Tviter nalogu Vlade.

Ističe se da su napadi na novinare apsolutno nedopustivi, a slobodno bavljenje novinarskom profesijom je preduslov za izgradnju demokratskog društva“.

„Nijedna vrsta nasilja u našoj zemlji neće biti tolerisana, a Vlada će biti garant bezbjednosti svakog pojedinca“, poručuju iz Vlade.

Takođe, pozivaju građane na očuvanje mira i poštovanje epidemioloških mjera.

Premijer Zdravko Krivokapić je poručio da neće tolerisati napad na slobodnu riječ i demokratiju.

„Najoštrije osuđujem napad na novinara Televizije Vijesti, Seada Sadikovića. Pozivam nadležne organe da slučaj istraže do kraja. Ovakvi napadi su nedopustivi i predstavljaju atak na slobodnu riječ i demokratiju, što nećemo tolerisati“, naveo je Krivokapić na Tviteru.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović pozvao je građane na suzdržanost i solidarnost.

„Najoštrije osuđujem večerašnji, prvo verbalni, a zatim i fizički napad na poznatog novinara Seada Sadikovića. Pozivam građane na mir, suzdržanost i solidarnost koji su kao nikad potrebni Crnoj Gori“, naveo je, između ostalog, Abazović na Tviteru.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je da će policija uraditi sve da napad na novinara Vijesti Seada Sadikovića rasvijetli do kraja.

„Sigurnost novinara mora biti garantovana. Zločin iz mržnje je društveno zlo. Odnos prema njemu je mjera naše odgovornosti“, saopštio je iz MUP-a na Tviteru.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić vjeruje da će nadležni organi brzo procesuirati napadače na Sadikovića.

„Najoštrije osuđujem napad na novinara Vijesti Seada Sadikovića. Uvjeren sam da će nadležni organi brzo procesuirati počinioce ovog napada. Sloboda medija i sloboda izražavanja su temeljne vrijednosti svakog progresivnog društva i one u svakom trenutku moraju biti zaštićene“, napisao je Bečić na Tviteru.

Užasnuta sam i pogođena što je novinar Sead Sadiković napadnut na radnom zadatku, a jos više me rastužuje što se napad dogodio u gradu koji je  prepoznat po multietničkom skladu i suživotu različitih kultura,  poručila je ministarka Tamara Srzentić.

“Kao ministarka koja je zadužena za medije, radiću sve da se sistemski borimo protiv ovih pojava koje urušavaju građanski koncept i tradicionalne vrijednosti Crne Gore, jer sloboda medija nije nešto što jednostavno imamo ona se uvijek mora braniti”, poručila je Srzentić.

Pozvala je sve medije u Crnoj Gori da joj se u okviru Kontinuranog dijaloga sa medijima pridruže u sistemskom rješavanju svih problema medijske zajednice, a posebno unapređenja položaja novinara i novinarki u kontekstu veće sigurnosti i bezbjednosti u radu.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor