Nakon Kineza nalazište mermera mjerkaju Slovaci

Strani investitori zainteresovani za rudna bogatstva na planini Žoljevici

ANDRIJEVICA – Brojna strateška dokumenta ukazuju da opština Andrijevica, pored drugih razvojnih resursa, posjeduje i rudno bogatstvo, čijom bi adekvatnom eksploatacijom mogli da se ostvaruju pozamašni prihodi. Na to ukazuje i nalazište mermera koje se, u dijelu planine Žoljevice, nalazi iznad sela Slatina i Zabrđe. Na tom mjestu danas se nalaze napušteni i ruinirani objekti bivše kompanije „Mermer”, koji su samo jedan od primjera da u Andrijevici nije uspjela skoro nijedna privatizacija, nekad uspješnih privrednih kolektiva. To preduzeće je formirano u drugoj polovini prošlog vijeka, upošljavajući u jednom momentu preko 100 radnika. Bavilo se proizvodnjom mermera, kao i trgovinskom i građevinskom djelatnošću, sve dok prije tridesetak godina, zbog značajnih potraživanja određenih povjerilaca, nije doživjelo uvođenje stečaja. U međuvremenu brojni investitori, kako domaći, tako i strani, mjerkali su pomenuta nalazišta mermera, ali su svi uglavnom odustajali zbog nepovoljnog privrednog i političkog ambijenta koji je vladao u Crnoj Gori. Interesovanje za aktiviranje novog rudokopa u Žoljevici nedavno su iskazali i neki kineski investitori, ali su na kraju rekli da nije pravi moment da investiraju u Crnu Goru. Poslije toga procurjela je vijest da je andrijevički mermer privukao pažnju određenih firmi iz Slovačke i da postoji mogućnost da oni otpočnu neki vid proizvodnje na pomenutom lokalitetu. To su nam juče potvrdili i odgovorni iz lokalne uprave, navodeći da, ipak, treba sačekati da se raspiše tender.

– Nastojimo da u razgovorima sa ozbiljnim investitorima iznađemo mogućnost za valorizaciju nalazišta mermera u Žoljevici, a samim tim i za iskorišćavanje postojećih kapaciteta sa kojima je raspolagala bivša kompanija. Tako smo ostvarili kontakt sa kineskim investitorima koji su u početku izrazili želju da krenu sa eksploatacijom mermera, jer tamošnji prirodni resursi daju realnu šansu za razvoj a samim tim i za ostvarivanje dobiti. Međutim, oni su odustali od ove priče pod izgovorom da to čine zbog pojave pandemije i same političke situacije. Ali, priča oko valoriozacije nalazišta mermera je i dalje aktuelna, s tim što su određeni investitori iz Slovačke nedavno pokazali interesovanje da preuzmu nalazišta u dijelu planine Žoljevice. No, svakako, sve to treba upodobiti sa zakonskim propisima koji se tiču iskorišćavanja rudnog bogatstva, pa tek onda doći do konkretnog rješenja – kazao je za „Dan” predsjednik opštine Andrijevica, Željko Ćulafić.

Mještani Slatine navode da se raduju svakoj inicijativi oko ponovnog pokretanja eksploatacije mermera, navodeći da su ubijeđeni da se radi o isplativom poslu.

– „Mermer” je kao uspješna firma radila koristeći nalazišta mermera u dijelu planine Žoljevica. Tu su svojevremeno uhljebljenje pronašle brojne naše porodice. Međutim, neko je namjerno zatvorio proizvodne pogone i firmu prepustio propadanju, dok su radnici završili na birou rada. Sva dalja nastojanja oko oživljavanja proizvodnje ostala su samo mrtvo slovo na papiru. To je prava šteta, jer ova fabrika, uz raspoložive resurse, može dobro da posluje. Sada čujemo da se javljaju investitori koji žele da rade sa našim mermerom, što nas raduje, jer bi to bila velika stvar za sve nas – poručuju mještani.

D.J.


Bivša vlast namjerno zatvarala fabrike
Iz Koalicije „Za budućnost Andrijevice” ističu da je prethodna vlast namjerno vršila opstrukciju svake razvojne priče u Andrijevici, pa samim tim i rad preduzeća „Mermer”.

– Vrijeme za nama je pokazalo da su nosioci bivšeg režima namjerno zatvorili sve fabrike i radno sposobne ljude usmjerili ka birou rada o čemu svjedoči i preduzeće „Mermer”. To je porazna činjenica, ako se zna da nekada skoro da nije bilo ni jedne jedine kuće na prostoru Vasojevića iz koje neko nije radio. I umjesto da ljudi koji su uništili fabrike za to odgovoraju, mi i dalje slušamo priču kako je režim Mila Đukanovića radio za dobrobit čitavog naroda. Zato je zadatak svih nas da zajednički pronađemo model za ponovno aktiviranje proizvodnih linija, jer dobro se zna da je nakon zatvaranja fabrika narod sa ovog područja masovno počeo da napušta svoje domove –naglašavaju iz Koalicije „Za budućnost Andrijevice”.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor