Search
Close this search box.

Na području Bjelasice ne jenjava nelegalna sječa

Očigledno je da se sa tim nezakonitim radnjama nastavilo i nakon političkih promjena u Crnoj Gori, iako su iz Vlade i drugih nadležnih institucija stizala obećanja da će ozbiljno ući u obračun sa šumskom mafijom. A da bespravna sječa ne jenjava ukazuju i mještani beranskih sela, koji tvrde, uz priložene fotografije napravljene tokom prošlog mjeseca, da nesavjesni pojedinci uništavaju ogromne šumske komplekse na području Bjelasice. Prema njihovim riječima, posebno je pogođen katun Rasova, udaljen od Berana oko dvadesetak kilometara.

Na teritoriji Bjelasice, na mjestu katun Rasova, godinama se bespravno siječe oblova građa. Taj katun je na svega dvadesetak kilometara od Berana. Postoje dva puta kojim se stiže do tog mjesta. Jedan vodi preko Crnog Vrha, a drugi preko Lubnica i Glavaca. Oba ta puta ukrštaju se na katunu Gojinovac. I jedan i drugi put šumokradice koriste za nelegalnu eksploataciju šume sa ovog područja. Opravdano sumnjamo da se nelegalna sječa šume vrši u saradnji sa šumskom upravom u Beranama, jer da hoće i da im je to u interesu, lako bi mogli da stanu na kraj nelagalnim radnjama – kazali su mještani koji imaju katune na obroncima Bjelasice.

Istakli su da se na ovaj način vrši devastacija čitavog prostora i da to negativno utiče na ekosistem.

Kompleks Rasova je bogat prirodnim resursima, kao što su borovnica, pečurka i drugo šumsko bilje, kao i svim vrstama četinara, među kojim je i rijetka vrsta molika. Sve se to našlo na udaru nedozvoljene sječe. Mještani koji tokom ljeta borave na katunu Rasova u više navrata su se obraćali Upravi za šume u Beranama, ali je sve ostajalo na obećanju “završićemo” i tome slično. Sve to navodi na sumnju da neko ne želi da ovom javašluku stane na kraj – smatraju mještani.

Oni su sa ovim slučajem upoznali nadležne institucije i inspekcijske organe, kao i cjelokupnu javnost, tvrdeći da se radi o organizovanom kriminalu.

Fotografije koje smo napravili pokazuju o čemu se ovdje radi. Njih smo dali na uvid i javnosti i nadležnim institucijama u nadi da će se jednom konačno ovakvim pojavama stati na kraj – ističu mještani.

​Da se na području Bjelasice vrši bespravna sječa šume ukazuje i slučaj koji se prije desetak dana, u ponoćnim satima, desio na putu ka Jelovici. Naime, prilikom zaplene nezakonito posječene šumske građe od strane pripadnika Uprave policije i carinika došlo je do pucnjave, u kojoj, na svu sreću, nije bilo žrtava. Tada je saopšteno da je vozač nakon što su granični policajac i carinik pokušali da zaustave kamion bez oznaka natovaren građom nastavio kretanje, a kasnije je to vozilo pronađeno. Saopšteno je da je istom prilikom pronađeno još jedno takvo vozilo sa sličnim utovarom i da se pretpostavlja da su samo ta dva kamiona prevozila oko 40 kubika balvana. Međutim, javnosti još nije poznato ko je u datom slučaju procesuiran i kako su kvalifikovana navedena krivična djela. Iz beranskog tužilaštva juče su nam kazali da policija još uvijek prikuplja podatke o ovom slučaju.

 

Ovaj tekst se finasira od sredstava odobrenih od Ministarstva kulture i medija kroz Fonda za podsticanje Plularizma i raznovrsnosti medija

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor