Search
Close this search box.

Na nastavu ne ide dvadeset đaka

Roditelji učenika iz Grančareva juče došli pred Opštinu Bijelo Polje, zahtjevaju da se obezbijedi đački prevoz

Bećirović u razgovoru s roditeljima – Foto: Milovan Novović

BIJELO POLjE – Dvadeset učenika nekoliko gradskih osnovnih škola, koji žive u selu Grančarevo, već dva dana ne pohađaju nastavu. Razlog je što nije obezbijeđen prevoz za đake viših razreda koji putuju u grad na nastavu. Mještani kažu da su se teškog srca odlučili da djecu ne šalju u školu, ali da drugog izbora nijesu imali. Ističu da su u potpuno neravnopravnom položaju u odnosu na druge roditelje, čak i iz mnogo udaljenijih planinskih mjesta s područja opštine.

-Naše muke traju punih deset godina. I uvijek na početku školske godine imamo problem, jer na ovom području nema linijskog autobuskog prevoza, a matična škola „Dušan Korać”, gdje nastavu treba da pohađa najveći broj naše djece, nema kombi za njihov prevoz. Snalazimo se kako znamo i umijemo. I uvijek nam obećaju pomoć, ponekad se i dio subvencija plati, ali nema rješenja koje bi bilo prihvatljivo za nas. Zato smo doveli djecu pred Opštinu i zajedno s nekoliko roditelja zatražili prijem kod gradonačelnika Petra Smolovića-kaže Goran Vujošević, jedan od roditelja.

Nakon čekanja u opštinskom holu, iz Smolovićevog kabineta im je saopšteno da je on na službenom putuu.

-Zakazan je sastanak za sjutra u 12 sati u velikoj sali SO. Rečeno nam je da će, pored Smolovića i njegovih saradnika, prisustvovati i predsjednik Mjesne zajednice Čeoče-Grančarevo Saša Baošić, direktor škole „Dušan Korać”, i naravno mi, roditelji. Očekujemo da se nađe rješenje. Mi ovako dalje ne možemo-kazala je Tanja Ljujić, kojoj troje djece nema prevoz do grada gdje pohađaju nastavu.

Ona je dodala da su se ranije obraćali za pomoć na mnoge adrese.

-Uputili smo dopis i Ministarstvu prosvjete, tako da očekujemo da oni i lokalna uprava riješe problem-kazala je Tanja Ljujić, dok njen suprug Petko Ljujić dodaje da njihovo troje djece na nastavu ide u različitim terminima, i da mu čitav dan prolazi u vožnji do škole i nazad.

-Godinama imamo problem s linijskim prevozom na ovom području. Prevoznici kažu da im se ne isplati da saobraćaju. Desetak roditeljaa plaćaju privatni smještaj u gradu za svoju djecu, neki su prodali sve i odselili se… Kako je krenulo ni nama nema opstanka, a ovdje se uglavnom bavimo poljoprivredom i stočarstvom. Do Grančareva postoji asfaltirani put koji prolazi kroz više sela, gdje takođe ima učenika. To su Banje Selo, Okladi, Čeoče, Sela, Ujniče i mi smo rijedak primjer da nemamo ni organizovan gradski autobuski prevoz, kazao je Ljujić.

Direktor Osnovne škole „Dušan Korać” Edin Numanović kaže da razumije probleme roditelja, ali da škola nije u stanju da ih riješi. Istakao je da će urgirati kod nadležnih da škola dobije kombi.

M.N.


Bećirović: Opština želi da pomogne, ministarstvo na potezu
Potpredsjednik Opštine Nermin Bećirović juče je razgovarao s roditeljima i obećao im da će na današnjem sastanku pokušati da zajedno riješe problem.
-Uvijek smo bili spremni da pomognemo, u granicama naših mogućnosti. Ovaj problem je u nadležnosti Ministarstva prosvjete, tako da oni moraju da reaguju, a mi ćemo dati svoj doprinos. Znam da je prije nekoliko mjeseci, kad je naručeno više kombija, saopšteno da će jedno vozilo biti opredijeljeno za đake iz Grančareva. Sad moramo da vidimo gdje je zapelo-kazao je Bećirović.
Jedan od roditelja Goran Vujošević kazao je da će na današnjem sastanku podsjetiti gradonačelnika Smolovića da im je kazao da će, ukoliko se ovaj problem ne riješi, Opština kupiti kombi.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor